„Iszlamista horror” — Franciaország a brutálisan meggyilkolt tanárt gyászolja

A francia belügyminiszter hétfőn átfogó hajtóvadászatot ígért a hazájában élő iszlamista szélsőségesek kiszűréséhez.

Több tízezer ember vonult a párizsi Köztársaság térre vasárnap Samuel Paty mellett kiállva, akit különös kegyetlenséggel, a nyílt utcán fejezett le iszlamista támadója. A férfit a Párizstól ötven kilométerre található Conflans-Sainte-Honorine-ben gyilkolta meg pénteken egy 18 éves fiatal, akit a támadást követően lelőttek a rendőrök.

Az ügy előzményeként a tanár azzal vonta magára többek haragját, hogy októberben egy óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt.

taslima nasreen on Twitter: „Samuel Paty, the history teacher, was beheaded by an Islamic terrorist in France. Islam is full of terrorism & barbarism. It must not be exempted from critical scrutiny. pic.twitter.com/EUGJdSeOMD / Twitter”

Samuel Paty, the history teacher, was beheaded by an Islamic terrorist in France. Islam is full of terrorism & barbarism. It must not be exempted from critical scrutiny. pic.twitter.com/EUGJdSeOMD

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Franciaországban, ahol több nagyvárosban is demonstrációkat szerveztek hétvégére.

„Je suis Samuel”

— írták a meggyilkolt tanár nevét táblákra, egyben megemlékezve a 2015-ös terrorhullámról, amelyben szintén iszlamista gyilkosok ragadtak fegyvert. A Charlie Hebdo magazin szerkesztőségéhez kötődő rémálom során 12 embert mészároltak le öt évvel ezelőtt.

Gyász és harag egész Franciaországban

A 47 éves francia tanár ügye ismét felvetette a szabadságjogok és vallási szélsőségesek kérdését Franciaországban, ahol vidéken is tömegek gyűltek össze. Lyonban 12 ezer ember, Toulouse-ban közel 5 ezer tüntető vonult utcára. Továbbá Nizzában is demonstrációt tartottak — ahol 2016-ban 86 ember veszítette életét egy iszlamista terrortámadásban.

Strasbourg, Lille, Marseille és Montpellier városában szintén tüntettek.

A The Times of Israel beszámolója szerint a francia zsidóság érdekeit képviselő legnagyobb ernyőszervezet (CRIF) képviselői is felszólaltak az iszlamista terror jelentette veszélyek miatt. A közösség képviselői „iszlamista horrort” emlegetve azonnali intézkedéseket sürgettek a közbiztonság érdekében.

A belügyminiszter változást ígér

Mindeközben hétfőn a francia belügyminiszter, Gerald Darmanin az Europe 1 rádióállomásnak úgy nyilatkozott, hogy Franciaországban nyolcvan vizsgálat van folyamatban internetes gyűlöletbeszéd miatt. Az MTI szerint hozzátette, vizsgálják azt is, hogy feloszlassák-e a francia muzulmán közösség egyes, erőszakot és gyűlöletet hirdető csoportjait.

Rendőrségi műveletek történtek, továbbiak várhatók, amelyek több tucatnyi embert érintenek majd — ígérte.

Egy rendőrségi forrás vasárnap arról számolt be, hogy 231, a kormány megfigyelési listáján szereplő feltételezett szélsőséges vallási meggyőződésű külföldit készülnek kiutasítani az országból.

Macron elnök a középiskola előtt tartott sajtótájékoztatóján ítélte el a terrorcselekményt. (Fotó: MTI/ EPA/ABDULMONAM EASSA / POOL MAXPPP OUT)

A pénteki támadóról nem tudtak

A középiskolai tanár 18 éves támadójáról Oroszország párizsi nagykövetsége közölt hivatalos információkat. Ezek szerint a moszkvai születésű csecsen diák hat éves volt, amikor családjával menekültstátuszt kapott Franciaországban.

A normandiai Evreux városában élt, ahol a helyiek visszafogott személyként jellemezték. Beszámolók szerint gyerekként voltak konfliktusai, de „lenyugodott” pár éve, amikor láthatóan vallásossá vált.

Abdullakh Anzorov neve állítólag a bűnüldözés előtt ismeretlen volt a titkosszolgálat számára.

A fiatalember nem állt kapcsolatban áldozatával, hanem az interneten értesült a tanár munkásságáról az említett karikatúra használata miatt. Az osztályból ugyanis több tanuló szülei tiltakozni kezdtek, és az egyik diák apukája a közösségi médiában is közzé tette a tanár nevét, az iskola címét „megállj”-t hirdetve.

Ezután egyfajta online kampány indult a tanárral szemben, akit többen megfenyegettek.

Több, a hatóságok által iszlamistaként ismert személy közösségi oldalán fatvát, azaz halálos ítéletet mondott ki a tanárra, mert megítélésük szerint istenkáromlást követett el a karikatúrák bemutatásával.

Jean-Francois francia ügyész szerint Abdullakh Anzorov így jutott el a középiskola épületéhez, ahol személyesen kérdezgette a diákokat arról, hol találja meg a tanárt. Ezután követni kezdte hazafelé tartó útján Samuel Paty-t, akire egy vágóeszközzel támadt rá.

Szemtanúk szerint ekkor azt kiáltotta: „Allahu Akbar.”

Lefejezett áldozatának holttestéről ezután a Twitteren tett közzé bejegyzést, amiben leírta, hogy gyilkosságot követett el, és végzett egy „pokolbeli kutyával, aki le merte húzni Mohamedet”.

A helyszínre érkező rendőrökre szintén rátámadt és légpuskával lőtt feléjük, akik válaszuk tüzet nyitottak rá, majd végül kilenc lövéssel leterítették.

Horror Párizs közelében: Allahu akbar kiáltással lefejeztek egy tanárt

A támadót agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot.