Horror Párizs közelében: Allahu akbar kiáltással lefejeztek egy tanárt

Lefejeztek egy embert a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine külvárosban, adta hírül a média.

A támadót agyonlőtte a rendőrség, az ügyben a terrorellenes ügyészség indított vizsgálatot — közölték a francia hatóságok.

Szemtanúk szerint az elkövető késsel támadt áldozatára, majd lefejezte.

A francia rendőrség szerint az áldozat egy középiskolai történelemtanár volt, aki egyes hírek szerint a diákjainak Mohamed-karikatúrákat mutatott, emiatt később fenyegetéseket is kapott.

Egy másik rendőrségi forrás közölte: szemtanúk beszámolói szerint az elkövető az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A francia terrorellenes ügyészség „terrorista vállakozás”, illetve „terrorista szervezkedés” ügyében kezdte el a nyomozást.

A támadás a külváros egyik iskolája közelében történt.  A rendőrség éppen kiérkezett, miután bejelentést kaptak arról, hogy egy gyanús férfi jelent meg az intézménynél.

Helyszínelés Conflans-Sainte-Honorine-ben. Fotó: MTI/AP/Michel Euler

Megtalálták a lefejezett férfi holttestét, és mintegy kétszáz méterrel odébb a késsel hadonászó támadót, aki az egyenruhásokra támadt.

Tüzet nyitottak rá, és súlyosan megsebesítették.

A helyszínt körbekerítették, kihívták a tűzszerészeket, mert a támadón öngyilkos merényletekhez használt, robbanószerrel megrakott mellényt láttak.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy kerüljék el a környéket.

A helyi polgármester, Eragny Thibault Humbert úgy reagált: „Hihetetlen ez az erőszak”, és méltatta a francia rendőrséget, amiért gyorsan semlegesítette a terroristát.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter azonnal megszakította marokkói útját, és hazautazott. Már beszélt telefonon Emmanuel Macron elnökkel és Jean Castex kormányfővel.

Conflans-Sainte-Honorine látképe. Fotó: Wikimedia

Franciaországot évek óta iszlamista merénylethullám sújtja, amelyben több mint 250-en vesztették életüket.

Szeptember végén késsel megsebesítettek két embert a Charlie Hebdo korábbi párizsi szerkesztőségének közelében, ahol 2015-ben két merénylő meggyilkolt tizenkét embert. A szeptember végi támadás főgyanúsítottja a francia szatirikus hetilapon akart bosszút állni Mohamed-karikatúrák közlése miatt.

Francia akcióterv az iszlám szeparatizmus ellen

A párizsi kormány azon radikális ideológia ellen kíván harcolni, amely a vallási törvényeket a köztársasági berendezkedés fölé helyezi.