Képes-e Washington megakadályozni az orosz-iráni fegyverüzletet?

Irán az Izraelt és az Egyesült Államokat fenyegető legújabb fegyverek felhalmozására törekszik, miután az ENSZ-nek az iszlám köztársaság elleni fegyverembargója ebben a hónapban véget ér – írja a United with Israel hírportál.

Miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem sikerült meghosszabbítania az Irán elleni nemzetközi fegyverembargót, Oroszország teheráni nagykövete szerint Vlagyimir Putyin kormánya kész eladni Iránnak fejlett orosz S-400 légvédelmi rakétarendszert – jelentette a hétvégén az iráni FARS hírügynökség .

„Az első naptól kezdve mondtuk, hogy október 19-től nem lesz probléma fegyverek eladásával Iránnak” – mondta Levan Dzhagaryan nagykövet.

Dzhagaryan elutasította az amerikai fenyegetéseket, és kijelentette, hogy Oroszország folytatni fogja az értékesítést.

„Mint ismeretes, Irán részére már korábban eladtunk S-300-asokat. Oroszországnak nincs problémája az S-400-as Iránnak való eladásával, ahogy korábban se volt”- mondta Dzhagaryan. Az S-300-as légvédelmi rendszer, amelyből az oroszok szállítottak Szíriának is, 300 kilométeren belül képes bármely légijárművet, illetve ballisztikus rakétát érzékelni.

Trump: egy iráni támadást ezerszeres erővel torolunk meg

Hírszerzési információk szerint Irán állítólag merényletet készül elkövetni Lana Marks, Dél-Afrikában szolgáló amerikai nagykövet ellen.

Az Egyesült Államok augusztusban megkísérelte elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megújítsa vagy meghosszabbítsa az Irán elleni fegyverembargót. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács hat arab tagja közös nyilatkozatot is kiadott, amely támogatta az embargó meghosszabbítását. Az Öböl-menti országok, amelyek közül kettő nemrégiben diplomáciai kapcsolatokat kötött Izraellel, jól tudja, hogy Irán nemcsak „elpusztítással” fenyegeti Izraelt és az Egyesült Államokat, hanem az Öböl összes országát is veszélyezteti.

„A Közel-Kelet országai az Öböltől Izraelig támogatják a fegyverembargó meghosszabbítását. Ez mindenki számára nagyon fontos. Az arabok és az izraeliek egyetértenek, a Biztonsági Tanácsnak ezt kell meghallgatnia ”– tweetelt Mike Pompeo külügyminiszter a Biztonsági Tanács szavazása előtt.

Oroszország és Kína azonban szintén a Biztonsági Tanács tagjai, mindketten azt mondták, hogy több fegyvert akarnak eladni a teheráni rezsimnek, végül a Biztonsági Tanács az embargó meghosszabbítása ellen szavazott.

A BT döntését Pompeo „megbocsáthatatlannak” minősítette. Kilátásba helyezte: országa „tovább fog dolgozni azon, hogy a(z iráni) teokratikus rezsim előtt ne nyíljon meg a lehetőség olyan fegyverek beszerzésére és eladására, amelyek mások mellett Európa szívét és a Közel-Keletet fenyegethetik”.  A szavazás után a Trump-adminisztráció bejelentette az Irán elleni szankciók „visszatérését”, de Oroszország és Kína úgy tűnik még így sem riad vissza a fegyvereladástól.

Mint nemrég megírtuk, Mike Pompeo a France Inter francia rádióban is kijelentette: az Egyesült Államok nem fogja engedni, hogy Irán orosz vagy kínai fegyverekhez jusson, miután október 18-án lejár a Teheránnal szembeni nemzetközi fegyverembargó. Az Egyesült Államok megteszi a megfelelő lépéseket, meg fogja akadályozni, hogy Irán kínai harckocsikhoz vagy orosz légvédelmi rendszerekhez jusson, amelyeket aztán eladhatna a libanoni Hezbollahnak – fogadkozott az amerikai tárcavezető.

Orosz-izraeli háttéralku segíti az Iránnal szembeni izraeli légicsapásokat

Az elmúlt két évben az izraeli hadsereg megsemmisítette Szíria fejlett légvédelmi rendszereinek harmadát.