Trump: egy iráni támadást ezerszeres erővel torolunk meg

Az elnök megfenyegette az iráni rezsimet, miután hírszerzési információk szerint Irán gyilkosságot készül végrehajtani a Dél-Afrikában szolgáló amerikai nagykövet ellen – írja a The Jerusalem Post.

A Politico internetes híroldal hírszerzési információkra hivatkozva írt arról, hogy Irán merényletet készül elkövetni Lana Marks, Dél-Afrikában szolgáló amerikai nagykövet ellen, megtorlásul az amerikai erők által januárban likvidált Kászem Szulejmáni miatt.

„Sajtóértesülések szerint Irán merényletet vagy más támadást tervez az Egyesült Államok ellen, Szulejmáni terroristavezér likvidálása miatt, amit azért követtünk el, hogy az általa tervezett támadásoknak elejét vegyük” – írta Trump Twitter-üzenetében.

„Irán bármilyen támadását az Egyesült Államok ellen ezerszeres erővel toroljuk meg” – szólt az üzenet.

A Politico szerint az amerikai hírszerzés már tavasz óta tud egy Marks nagykövet ellen készülő merényletről, melyben állítólag a Pretoria városában működő iráni nagykövetség is közreműködne.

No Title

According to press reports, Iran may be planning an assassination, or other attack, against the United States in retaliation for the killing of terrorist leader Soleimani, which was carried out for his planning a future attack, murdering U.S. Troops, and the death & suffering…

No Title

caused over so many years. Any attack by Iran, in any form, against the United States will be met with an attack on Iran that will be 1,000 times greater in magnitude!

Emellett, hírszerzési információk alapján azt is tudni véli a Politico, hogy a megtorlásnak más formáját is választhatja az iráni vezetés.

A „felszólítási kötelezettség” névre hallgató amerikai hírszerzési szabály szerint, amennyiben hírszerzési információk alapján valószínűsíthető, hogy valaki élete veszélyben van, úgy magasabb fokú biztonsági szabályokat vezetnek be az adott diplomata érdekében.

Az október óta az amerikai képviseletet Dél-Afrikában ellátó, 66 éves Marks már hónapok óta részesül e kiemelt fokú védelemben.

A hírszerzés azt is tudni véli, hogy Marksot azért szemelte ki Irán, mert régóta Trump hűséges támogatója, és egy merénylet Dél-Afrikában könnyebben kivitelezhető, mint például egy európai országban, annak ellenére, hogy Irán korábban Európában is számos támadást hajtott végre.

Közben Mike Pompeo külügyminiszter a France Inter francia rádióban kijelentette: az Egyesült Államok nem fogja engedni, hogy Irán orosz vagy kínai fegyverekhez jusson, miután október 18-án lejár a Teheránnal szembeni nemzetközi fegyverembargó. Semmi nem történt eddig annak érdekében, hogy ezt az embargót meghosszabbítsuk – mondta Pompeo, utalva a Washington és az európai országok közötti nézeteltérésre ebben az ügyben.

Az Egyesült Államok megteszi a megfelelő lépéseket, meg fogja akadályozni, hogy Irán kínai harckocsikhoz vagy orosz légvédelmi rendszerekhez jusson, amelyeket aztán eladhatna a libanoni Hezbollahnak – fogadkozott az amerikai tárcavezető.

NAÜ: Iránnak az engedélyezettnél tízszer több uránja van

A NAÜ számos ellenőre tartózkodik Iránban, hogy felügyelje a 2015-ös atomalku betartását.