Orosz-izraeli háttéralku segíti az Iránnal szembeni izraeli légicsapásokat

Izrael az elmúlt két év során megsemmisítette a szíriai légvédelmi rendszerek egyharmadát, míg közel ezer föld-levegő rakétát lőttek ki az izraeli vadászgépekre az iráni infrastruktúrát célozó “háborúk közötti háború katonai hadjárat” során Szíriában – írja az Új Kelet online.

Izrael 2013 óta folytatja ezt a rejtett hadjáratot Irán ellen Szíriában, és külföldi jelentések szerint a szomszédos Irakban, hogy megakadályozza a fejlett fegyverek eljuttatását a libanoni Hezbollah terrorszervezetnek, valamint Irán más megbízottjainak Szíriában, ahol könnyen támadást indíthatnak Izrael ellen – emlékeztet az izraeli magyar lap.

Izrael ritkán kommentálja a neki tulajdonított légicsapásokkal foglalkozó riportokat.

2017 és 2020 között 844 légelhárító lövedéket irányítottak az izraeli vadászgépekre, míg 2010-2013 között csupán kettőt. A rakétákra reagálva az izraeli légierő lebombázta a rakétaindítókat és a légvédelmi ütegeket.

A hadsereg becslései szerint 2017 és 2020 között durván 5000 lövedéket indítottak 955 célpontra Szíriában. Bár az elmúlt két évben az izraeli hadsereg megsemmisítette Szíria fejlett légvédelmi rendszereinek harmadát, már pótlásra kerültek akár fejlettebb modellekre Irán vagy Oroszország jóvoltából.

A fejlettebb légvédelmi rendszerek üzembe helyezése miatt, például az orosz SZ-300 és az Irán által behozott nagy hatótávolságú rakéták, a hadjárat egyre bonyolultabbá vált az izraeli légierő számára Szíriában.

Izraeli légtérbe hatoló libanoni drónt szedett le a hadsereg

A kis drón a Hermon-hegy közelében lépte át a határt a Golán-fennsíkon, amit a hadsereg végig figyelemmel kísért.

Míg a múltban Izraelt azzal vádolták, hogy az Irakon keresztül érkező, Hezbollah-nak szánt fegyverkonvojokat célozza és a Golán-fennsíkon lévő infrastruktúrát, az elmúlt év légicsapásai az iráni infrastruktúrára és a helyszíni jelenlétükre irányult. A cél: megakadályozni Iránt, hogy katonailag megszilárdítsa jelenlétét Szíriában.

Oroszország 2015-ben lépett be a szíriai polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök kormánypárti erői oldalán, és többnyire szemet hunyt az Izraelnek tulajdonított rendszeres szíriai és iráni célpontok elleni támadások felett.

Az izraeli és az orosz katonák között van egy úgynevezett dekonflikciós mechanizmus annak biztosítására, hogy a két hadsereg ne kerüljön összeütközésbe egymással a szíriai légtérben. Az izraeli biztonsági tanácsadók rendszeresen találkoznak orosz kollégáikkal az együttműködés fenntartása érdekében.

Azonban 2018 szeptemberében Szíria véletlenül lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet, amikor légvédelme egy izraeli támadásra reagált. A repülőgépet egy orosz gyártmányú SZ-200 légvédelmi rendszer kényszerítette földre, a 15 fős legénység minden tagja meghalt.

2018 február 10-én egy iráni drón berepült az izraeli légtérbe, a jordán határ közelében, másfél percig tartózkodott izraeli területen, amikor a légierő Apache támadó helikoptere lelőtte. A drón-behatolásra válaszul izraeli repülőgépek megsemmisítették a drón irányítóközpontját Szíriában – írja az Új Kelet online.

A megtorló támadás során a szíriai légvédelmi rendszerek több tucat rakétát lőttek az izraeli gépekre. Az akcióban részt vevő nyolc izraeli F-16-os harci repülőgép egyike mellett felrobbant egy rakéta, srapnel találat érte, ami a lezuhanásához vezetett. A pilóták időben katapultáltak. A légierő ezután egy második légitámadást indított, amely az Izraeli Védelmi Erők szerint megsemmisítette a szíriai légvédelmi rendszerek harmadát-felét.

Címlapfotónk illusztráció.

Izraeli légicsapás a szíriai rezsim állásaira

Előtte az izraeli csapatok megakadályozták, hogy fegyveres terroristák pokolgépeket helyezzenek el a Szíriával közös határ mentén.