Izraeli légicsapás a szíriai rezsim állásaira

Az Izraeli Védelmi Erők hétfő éjszaka Twitteren közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre Szíriában a rezsim erőinek posztjai ellen, reagálva az előző esti biztonsági incidensre a határnál, a Golán-fennsíkon – írja az Új Kelet online.

„Röviddel ezelőtt, az izraeli hadsereg vadászrepülői, harci helikopterei és más légi járművei a szíriai hadsereg pozícióit támadták Szíria déli részén, válaszul egy bombaelhelyezési incidensre, amit tegnap este hiúsítottak meg a Golán-fennsík déli részén. A célpontok között megfigyelőállomások és hírszerzési felszerelések, légvédelmi ágyúk, parancsnoki és irányító infrastruktúra szerepelt a szíriai hadsereg egyik bázisán.

Az Izraeli Védelmi Erők a szíriai rezsimet tekinti felelősnek minden tevékenységért, ami a területén történik, és továbbra is elszántan intézkedni fog minden Izrael Állam szuverenitását sértő cselekedet ellen” – olvasható a közleményben.

A SANA szír állami média közölte, hogy az ország légvédelmi rendszereit aktiválták a Damaszkusztól délnyugatra lévő célpontokra irányuló lövedékek. Egy katonai forrás szerint csak anyagi károk keletkeztek, sérülés nem történt.

Az izraeli csapatok vasárnap este megakadályozták, hogy fegyveres terroristák pokolgépeket helyezzenek el a Szíriával közös határ mentén. Izraeli katona nem sérült meg az incidens során.

„Röviddel ezelőtt az Izraeli Védelmi Erők csapatai meghiúsítottak egy kísérletet, mely robbanóeszközök elhelyezésére irányult a szíriai határ mentén” – nyilatkozta a hadsereg. „A különleges erők [Maglan-egység], amelyek végrehajtották a rajtaütést egy izraeli katonai poszt közelében a Golán-fennsík déli részén, észlelték, ahogy egy számos terroristából álló sejt robbanóeszközöket helyez el a határ mentén.”

A négy terrorista állítólag egy Irán irányítása alá tartozó szervezet tagja volt, amely Szíria déli részén, a Golán-fennsík határán működik.

A teljes cikk itt olvasható el.

Netanjahu: „egy Hezbollah-sejt beszivárgott Izrael területére”

Izrael továbbra is fellép Irán azon kísérleteivel szemben, hogy katonai bázist hozzon létre a régióban – hangsúlyozta a miniszterelnök.