Netanjahu: „egy Hezbollah-sejt beszivárgott Izrael területére”

A libanoni határnál történt biztonsági incidenst követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök (Likud) és Beni Ganz védelmi miniszter (Kék-Fehér) este egy rövid sajtótájékoztatót tartott – írja az Új Kelet online.

„Izrael továbbra is fellép Irán arra irányuló kísérleteivel szemben, hogy katonai bázist hozzon létre a régiónkban. Naszrallah Irán miatt magával rántja Libanon Államot” – mondta Netanjahu, a libanoni terrorszervezet vezetőjére, Hasszán Naszralláhra utalva.

„Ma egy Hezbollah-sejt beszivárgott Izrael területére. Jó operatív felkészültségével az Izraeli Védelmi Erők meghiúsította ezt a kísérletet. Nagyon súlyosnak tekintjük a területünkre való beszivárgási kísérletet. A Hezbollah és Libanon Állam felelős az eseményért és a Libanon területéről Izrael ellen indított bármilyen támadásért. A Hezbollah a tűzzel játszik. Azt mondom Naszrallahnak, hogy ne ismételje meg a mai hibát. Minden ellenünk irányuló támadásra erőteljes választ adunk” – idézte a lap a miniszterelnököt.

Beni Ganz védelmi miniszter azt mondta, „az Izraeli Védelmi Erők katonái és parancsnokai kiválóan és profi módon jártak el egy súlyos incidens elhárításában, ami emberéleteket követelhetett volna”.

„Az Izrael Állam elleni bármilyen cselekedet erőteljes, éles és fájdalmas választ fog eredményezni. Világosan kijelentem: az Izraeli Védelmi Erők kész reagálni. Izrael Állam, a védelmi létesítmény és az Izraeli Védelmi Erők továbbra is intézkedni fog, ahol csak szükséges, közel és távol” – hangsúlyozta.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok az incidens után közölte, hogy egy 3-5 fős Hezbollah-terrorsejt lépte át a nemzetközileg elismert kék határt, hogy támadást hajtson végre Har Dov területén. Az őrszemek azonban észlelték őket, és a csapatok fegyverrel és tanktűzzel visszakergették a terroristákat Libanonba. Nem világos, hogy megsérültek-e. Az izraeli csapatok sérülés nélkül megúszták az incidenst.

A teljes cikk itt olvasható el.

Tűzharc a libanoni határnál – készültségben az izraeli hadsereg

Az izraeli védelmi erő képviselői felszólították a határ menti lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Teljes készültségben állnak az északi határvédők.