Tűzharc a libanoni határnál – készültségben az izraeli hadsereg

Az izraeli védelmi erő (IDF) felszólította a határ menti lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Teljes készültségben állnak az északi határvédők.

Hétfői beszámolók szerint fegyveres tűzharc alakult ki a határ menti Dov-hegy környékén — lapértesülések szerint a Hezbollah egyik akciója lehet a háttérben. Jelenleg is vizsgálják a körülményeket — írta az Arutz Sheva hírportál.

Az IDF legfrissebb hírközlése szerint a libanoni terrorszervezet egyes tagjaira csaptak le, akik Izrael területére próbáltak meg bejutni.

Ugyanakkor az izraeli erők tagadták azokat a libanoni híreket, melyek szerint rakétatámadás ért volna egy izraeli tankot a két ország határán álló, vitatott státuszú Seba ültetvényeken, amikre a zsidó állam mellett Libanon és Szíria is sajátjaként tekint.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök szerint „komoly esettel” állnak szemben, és a védelmi erő parancsnokával közösen vizsgálják a helyzetet.

A katonaság hivatalos közleményében szólította fel a határ menti lakosságot arra, hogy ne hagyják el lakhelyeiket, és lehetőleg maradjanak fedett, védett helyeken. 

Mint ismert, az IDF erősítést küldött múlt héten az északi határra, miután megnövekedett a fenyegetés a Hezbollah részéről. A terrorszervezet azzal vádolja Izraelt, hogy nemrég megölték az egyik tagjukat Damaszkuszban.

Mozgolódik a Hezbollah – Izrael erősítést küld az északi határra

A terrorszervezet azzal vádolja Izraelt, hogy a hét elején légitámadást  hajtott végre Damaszkuszban, amely során egy Hezbollah harcos is meghalt. 

Vasárnap a Hezbollah vezető-helyettese mégis leszögezte egy interjúban, hogy szerinte nincs kilátásban egy esetleges háború. „Nem valószínű, hogy a következő hónapokban háborús hangulat robban ki” — olvashatóak Naim Kasszem sejk szavai a Jerusalem Post oldalán.