A zsidó demokraták párhuzamot vonnak a német fasizmus és a Trump-éra között

Az ilyen retorikával szembeni régóta meglévő ellenállásukkal összhangban az antiszemitizmus ellen fellépő csoportok minden esetben felszólalnak, amikor a Trump-kormányzatot a nácikhoz hasonlítják – írja véleménycikkében a Jewish Telegraphic Agency.

Most úgy tűnik, hogy ez az egyértelmű határvonal sokak számára elhomályosul, amikor az elnök egyre hangoztatja, hogy a novemberi választási eredmények kihirdetése után nem ígér békés hatalomátadást.

Az Amerikai Zsidó Demokrata Tanács (Jewish Democratic Council of America, JDCA) kedden közzétett új, 30 másodperces hirdetése párhuzamot von a németországi fasizmus térnyerése és a Trump-elnökség között.

Az antiszemitizmus ellen küzdő szervezetek azonban hevesen reagáltak a hirdetésre.

Mások egyetértenek a hirdetés tartalmával, így Deborah Lipstadt holokauszt-kutató és Abraham Foxman, az ADL (Rágalmazés Ellenes Liga) korábbi vezetője is.

Az újraválasztásáért induló republikánus Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden az elsõ elnökjelölti vitában. Fotó: MTI/EPA/AFP/Olivier Douliery

Kedden este a JDCA először tette közzé hirdetését, mely arra összpontosít, hogy Trump nem reagált egyértelműen az első elnökjelölti tévévitában annak kérdésében, hogy vajon elítéli-e a fehér felsőbbrendűséget hangoztatókat. Trump úgy tűnt, hogy egy szélsőséges jobboldali csoportot, a Proud Boys-t arra utasítja „vonuljanak vissza és várjanak”.

A reklám elítélése ahhoz a régi törekvéshez kapcsolódik, hogy a náci és a holokauszt-összehasonlításokat tabuvá kell tenni.

Azonban egyre több történész, aktivista, politikus és újságíró — sokan, de nem mind liberálisok vagy demokraták -– számos alkalommal és egyre gyakrabban hangoztatják, hogy Trump és kormánya a náci retorikához hasonló eszközöket alkalmaz, melyeket az 1930-as évekbeli náci hatalomátvételkor lehetett tapasztalni Németországban.

A zsidó demokraták hirdetése párhuzamba állítja az 1930-as években Európában elterjedt fasizmus képeit a Trump elnökségének majdnem négy éve alatt készült felvételekkel. Ezeken látható a neonácik felvonulása a virginiai Charlottesville-ben 2017-ben, Trump egy tüntetésen és 11 zsidó lemészárlása a 2018-as pittsburghi zsinagógai lövöldözésen. A graffitivel napjainkban meggyalázott zsinagógát a harmincas évek zsidóellenes üzleteinek fotói mellett mutatják be.

„A gyűlölet nem áll meg magától, azt le kell állítani” címmel a hirdetés arra utal, hogy Trump felelős a szélsőjobboldali antiszemitizmusért. A hirdetés néhány nappal az után jelent meg, hogy Biden azt mondta: Trump „olyan, mint Göbbels”, utalva Joseph Göbbels náci propagandaminiszterre.

„Elég sokáig mondd a hazugságot, folyamatosan ismételd, ismételd, ismételd, és azt el fogják hinni” — mondta Biden az MSNBC televízió hírműsorában.

Az ADL nem mérlegelte közvetlenül Biden göbbelsi megjegyzését, de élesen elítélte a Zsidó Demokrata Tanács hirdetését.

„Az ilyen típusú hirdetéseknek nincs helye az elnökségért folyó küzdelemben és mélyen sértő a 6 millió szisztematikusan elpusztított zsidó emlékére nézve”

– írta Twitter-üzenetében Jonathan Greenblatt, az ADL jelenlegi igazgatója. „[A] gyűlölet [és] a szélsőségesség riasztó ebben a versenyben, azt egyértelműen el kell utasítani. A hazugságot, a bűnbakkeresést és a rutinszerűen erőszakra felhívó vezetőket el kell ítélni, függetlenül attól, melyik politikai oldalon állnak. Ugyanakkor arra buzdítjuk a normális hangvétel iránt elkötelezett vezetőket és helyetteseiket, hogy tartózkodjanak a holokausztra történő hivatkozástól az elnöki versenyben. Koncentráljanak a fontos kérdésekre inkább”.

Az American Jewish Committee és a Simon Wiesenthal Központ szintén a hirdetés eltávolítására szólította fel a Zsidó Demokrata Tanácsot.

Úgy tűnik, hogy a JDCA-t nem hatotta meg a felháborodás. Halie Soifer, a szervezet ügyvezető igazgatója megragadta Trump „Proud Boys-pillanatát”, hogy tovább sulykolja üzenetét.

„Trump csak nem volt hajlandó elítélni a fehér nacionalizmust” — írta a Twitteren, és ismét közzétette a hirdetést. Felhívta a Proud Boys-t és a hirdetésben szereplő más radikális csoportokat, hogy „álljanak fel és álljanak készenlétben” — tette hozzá. (Trump az elnökjelölti vitában valójában azt mondta: „álljanak hátra és álljanak készenlétben.”)

Ted Deutch floridai demokrata képviselő, a nem hivatalos zsidó kongresszusi testület vezetője azt mondta, hogy valójában Trump feszegette a határokat.

„Úgy tűnik, hogy a hirdetés feszegeti a határokat? Meglehet — mondta szerdán. „De tegnap este Donald Trump ismét átlépett egy határt, amikor nem volt hajlandó elítélni a fehér felsőbbrendűséget vallókat.”

Soifer egy interjúban elmondta, hogy a hirdetést a jelentős zsidó lakossággal rendelkező ún. „csapongó” államokban, köztük Floridában, internetes platformokon fogják közzétenni, és fontolóra veszik televíziós hirdetések vásárlását is.

A Jewish Telegraphic Agencynek küldött szövegében felhívta a figyelmet arra az örömre, melyet Trump „készenléti” felhívása váltott ki a fehér felsőbbrendűséget hirdetők közt a közösségi médiafelületeken.

„Az elnök egyértelmű megnyilvánulása, hogy nem ítéli el a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket nyilvánvalóan felajzotta a Proud Boys tagjait. Ez pedig megerősíti üzenetünk fontosságát” — mondta.

„Remélem, akiket aggasztanak az elnök tegnap esti szavai, megértik, hogy a hirdetésünkben szereplő figyelmeztetés — miszerint a gyűlölet nem áll le magától, azt le kell állítani — egyaránt pontos és időszerű.”

Hogy mennyire ellentmondásossá vált a diskurzus, azt jól jelzi, hogy Greenblatt néhány órával az után, hogy elítélte a Zsidó Demokrata Tanácsot, már Trumpot bírálta a Twitteren, mondván: „Trump bocsánatkéréssel és magyarázattal tartozik Amerikának.”

Szerdán Trump egyébként azt mondta az újságíróknak, hogy nem hallott a Proud Boysról, de azt azért hozzátette, hogy: „le kell állniuk”.

Az ADL és a Wiesenthal Központ a JDCA Trumpot nácikhoz hasonlító reklámját elítélő nyilatkozatok mellett állt ki. A Wiesenthal Központ szerint ugyanakkor „rendkívül nyugtalanító, hogy Trump elnök nem nevezte nevén a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket, pedig nagyon fontos volna.”

A Zsidó Demokrata Tanács felkészülten várta a vitát arról, hogy a náci összehasonlítások hivatkozása jogos-e Trumppal összefüggésben. Lipstadt, a holokauszt-történész azzal érvelt, hogy valójában helyes összehasonlítani az 1930-as évek Németországát és azt, amit a kritikusok Trump normabontásának neveznek.

A Barack Obamát mindkét kampánya során nyíltan támogató, azonban holokauszttal kapcsolatos szakértelme miatt a Trump-kormányzat által is alkalmazott Lipstadt azt is hangsúlyozta, hogy „a hirdetés a náci Németországról készült képeket használt ugyan fel, de nem a holokauszttal kapcsolatosakat”.

„Azt mondom, hogy az összehasonlítás helyénvaló látva a Trump-kormányzat támadását a sajtó, a bíróságok, a tudományos intézmények, a megválasztott tisztviselők, de leginkább a választási folyamat ellen” — mondta Lipstadt a Zsidó Demokrata Tanács kedden rendezett videókonferenciáján. „Jól megmutatja, hogyan lehet a közönség zsidók elleni gyűlöletét felkorbácsolni. Ha a hirdetés tartalmazta volna a Soá képeit, ma nem lennék itt”.

Politikai ellenfelek nácikhoz való hasonlítása ezidáig tabunak számított, melyet szinte minden befolyásos zsidó intézmény és szervezet igyekezett érvényesíteni. A holokauszt ugyanis példátlan és páratlan volt, hiszen a zsidók totális megsemmisítésére törekedett.

Régebben Lipstadt is ezen az állásponton volt.

„Amikor szembesülünk azzal, hogy történelmünk ezen szörnyű eseményeit egyesek saját politikai célkitűzéseik javára akarják felhasználni, az a történelem szembeköpése” — mondta Lipstadt egy, a Haaretz-nek adott interjúban még 2011-ben.

A jelenlegi érában, mondja Lipstadt, az elfogadható holokauszt-összehasonlítások kulcskérdése a pontosság és a nüanszok. „Holokauszt? Nem. Lehetőséget biztosít a jelenlegi korszak autoriter hatalomátvételre? Talán.”

Ki nyerte az első elnökjelölti vitát, és számít-e ez egyáltalán?

Az amerikaiaknak valószínűleg kiábrándító élményt nyújtott ilyen lecsupaszított mivoltukban szembesülni a politikusaikkal. Hajdú Tímea elemzése.

Foxman, az ADL volt igazgatója szerint a németországi Weimarral való összehasonlítás helytálló. Foxman korábban Lipstadtnál is élesebben szólalt fel a náci összehasonlítások ellen.

„Németországnak voltak intézményei és demokráciája, melyek széthullottak. Ez nem Németország, és nem is a nácizmus, persze résen vagyunk az események alakulását illetően”

— mondta Foxman a Jewish Telegraphic Agency-nek.

Soifer, a Zsidó Demokrata Tanács vezetője védelembe vette a reklám hangnemét.

„Nem hívjuk nácinak Donald Trumpot” — mondta. „Figyelmeztetünk a nácizmus térnyerésének és a gyűlölet politikai célokra való felhasználásának baljós párhuzama ellen.”

A Republikánus Zsidó Koalíció elítélte a hirdetést, és felszólította Biden-t, hogy vonja vissza és kérjen bocsánatot a Göbbelsre való hivatkozásáért.

„A vitában elfogadott szabály az, hogy ha az egyik félnek az az egyetlen érve, hogy ellenfelét nácinak nevezi, az azt jelenti, hogy semmilyen érve nincs” — mondta Matt Brooks, az RJC ügyvezető igazgatója.

Brooks és mások bocsánatkérésre való felhívását minden bizonnyal elengedik majd fülük mellett, ahogy az mindkét fél szokása volt korábban is, amikor az egyik a náci analógiák visszavonására szólította fel a másikat.

Az RJC-nek éppen idén nyáron, a tagok számára rendezett Zoom-találkozóján szerepelt Mark Levin jobboldali rádiós műsorvezető, aki Nancy Pelosit, a Képviselőház demokrata párti elnökét „fasisztának”, az Obamacare támogatóit pedig „barnaingeseknek” nevezte.

Az Amerikai Cionista Szövetség elnöke, Morton Klein keddi Tweetter-üzenetében a Zsidó Demokrata Tanács hirdetését „gyalázatosnak” nevezte. Júliusban ugyanezen a közösségi médiaplatformon azzal vádolta a liberális filantrópot, Soros György holokauszt-túlélőt, hogy „segít a náciknak a zsidók megtalálásában.”

Brooks a Twitteren felszólította Lipstadtot, hogy gondolja át alaposan a hirdetést. Lipstadt közvetlenül válaszolt a Zoom felhívásában, mondván, Trump a göbbelsi tanítás szerint addig ismétli a hazugságot, amíg hívei el nem hiszik.

„Göbbels nagyon sikeres volt abban, amit tett, és úgy gondolom, hogy Biden alelnök összehasonlítása nagyon találó volt, mert az ilyesmire gyakran találunk példát napjainkban” — mondta.

Foxman szerint a gyűlölet erősödésének, beleértve az antiszemita és más kisebbségek elleni támadások növekedését, nem kell a nácizmus szintjére emelkednie ahhoz, hogy megriassza a jóérzésű embereket.

„Komoly gyűlölet van odakinn, amely emlékeztet arra a gyűlöletre, amelyet átéltünk” — mondta.

„A zsidók nagyon érzékenyek az ilyesmire. Nem kell féltétlenül direkt nácizmus ahhoz, hogy tudjuk, a gyűlölettel szemben fel kell emelnünk szavunkat.”

Trump visszakozott, már nem áll ki a rasszista „büszke fiúk” mellett

Most már a bűnüldöző szervek felelősségét hangsúlyozta, de arra nem válaszolt, miért fogadja el az őt imádó szélsőjobbos szervezetek támogatását.