Trump az esti tévévita előtt gyógyszertesztnek vetné alá Bident

Az amerikai elnök a ma este esedékes első elnökjelölti televíziós vita előtt dopping-, azaz gyógyszertesztnek vetné alá demokrata párti kihívóját.

Donald Trump és Joe Biden volt alelnök, demokrata párti elnökjelölt először kedd este vitáznak élő, televíziós közvetítésen. A korábbi tervekkel ellentétben, a koronavírus miatt, a vitát nem az Indiana állambeli katolikus fenntartású Notre Dame Egyetemen tartják, hanem Cleveland városában.

Trump korábban többször vádolta meg kihívóját azzal, hogy gyógyszerekkel segít nyilvános szereplésein.

„Komolyan kezdeményezem Álmos Joe Biden [Trump rendszeresen nevezi Bident Sleepy Joe-nak, azaz Álmos Joe-nak] gyógyszertesztjét a keddi nyilvános vita előtt. Természetesen jómagam is teszteltetném magam. [Biden] korábbi szereplései, finoman szólva sem voltak KIEGYENSÚLYOZOTTAK. Ez csak a gyógyszereknek lehet köszönhető?”

– írta az amerikai elnök Twitter üzenetében vasárnap.

Trump korábban számos alkalommal kérte, hogy a vita előtt gyógyszertesztnek vessék alá a résztvevőket. Az elnök arra hivatkozott, hogy az előválasztások során rendezett demokrata párti vitákon szerinte Biden rosszul szerepelt, mert gyakran belebonyolódott a mondandójába, tévesztett, vagy nem tudott összefüggően beszélni.

Biden kampányának munkatársai vasárnap kommentálták Trump felvetését.

„Biden alelnök a vitát szavakkal akarja lebonyolítani. Ha az elnök úgy gondolja, hogy számára ehhez a legjobb módszer a vizeletminta, akkor megcsináltathatja magának” –

fogalmazott Katie Bedingfield, a Biden-kampány helyettes menedzsere.

Hozzáfűzte: „nem is számítunk többre Donald Trumptól, aki fütyült arra, hogy megvédje 200 ezer amerikai életét, hiszen nem dolgozott ki tervet a Covid-19 megfékezésére”.

Goebbelshez hasonlította Trumpot Biden, a zsidó republikánusok kiakadtak

Biden szerint az elnök kampánytechnikája olyan, mint amilyen Adolf Hitler hírhedt propagandistájáé volt. 

Helyi idő szerint kedd este tartják meg az újraválasztásáért induló republikánus Trump és a demokrata Biden első elnökjelölti vitáját, amelynek az ohiói Cleveland város egyik egyeteme ad otthont.

A két jelölt háromszor vitázik egymással a nyilvánosság előtt. A keddi clevelandi „összecsapást” követően október 15-én a floridai Miamiban és október 22-én a Tennessee államban lévő Nashville egyik egyetemén. Október 7-én Salt Lake City egyeteme Mike Pence jelenlegi alelnök és Kamala Harris demokrata alelnökjelölt vitájának ad helyet. Az alelnök és az alelnökjelölt csupán egyszer tart országos vitát.

A vitákat tekintélyes amerikai újságírók vezetik, s a nagy televíziós társaságok élőben közvetítik. A keddi vitát a konzervatív Fox News vasárnap esti műsorának vezetője, Chris Wallace moderálja majd, aki egyébként regisztrált demokrata szavazó.

A vitának megvannak a maga szabályai: a két jelölt hat témakörben fejti ki véleményét, s egy-egy témára 15 perc jut. A témaköröket Wallace választotta meg. Szerepel közöttük az egészségügy, a koronavírus-járvány, a gazdaság helyzete, valamint a fajgyűlölet és a rendőri erőszak ellen szervezett megmozdulások ügye.

Amerikai sajtóhírek szerint Donald Trump nem tartott formális „próbákat” a vitához, míg Joe Biden és kampánycsapata próbavitákat rendezett. Ezeken – az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint – Trump szerepét Bob Bauer, Biden egyik tanácsadója és a Fehér Ház egykori tanácsadója „játszotta el”. Jay Carney, Biden és Barack Obama volt elnök egyik tanácsadója azt mondta az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR), hogy szerinte a próbavitákon arra is felkészültek, hogy Donald Trump sértéseket vág majd Joe Biden fejéhez.

Joe Biden szombaton az MSNBC televíziónak adott interjújában kitért a várható elnökjelölti vitára. „Felkészültem rá, hogy előálljak és érveljek amellett, miért gondolom, hogy (Trump) kudarcot vallott, és miért gondolom, hogy az általam megfogalmazott válaszok fognak segíteni az amerikai népnek, az amerikai gazdaságnak, és tesznek biztonságosabbá bennünket nemzetközi téren is” – hangoztatta a demokrata párti elnökjelölt.

Kifejtette azt is: nem számít arra, hogy Donald Trump részletes elképeléseket terjeszt majd elő a második elnöki ciklusára.

„Mert nem tudja, hogyan kell vitatkozni tények alapján, mert nem olyan okos” – vélekedett Biden, aki sajtóértesülések szerint kerülni fogja a közvetlen konfrontációt Trumppal.

Donald Trump kampányának munkatársai az elmúlt hónapokban Joe Biden egyre gyakrabban megmutatkozó szenilitására helyezték a hangsúlyt. Ezt érzékeltette Lara Trump is, Donald Trump egyik menye, aki egyben a jelenlegi elnök kampányának tanácsadója is.

Mint az AP hírügynökségnek nyilatkozott: „Joe Biden rengeteg időt töltött a háza alagsorában azzal, hogy felkészüljön. Ebben utazik már 47 éve, és szerintem jól is fogja csinálni. De ha az egész dolog alatt sikerül ébren maradnia, az olyan, mintha talán már győzött is volna”.

Konzervatív és életpárti „atombomba”: Amy Coney Barrettet jelölte alkotmánybírónak Trump

A jelölés során jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai is, köztük hét gyermeke.