Konzervatív és életpárti „atombomba”: Amy Coney Barrettet jelölte alkotmánybírónak Trump

A jelölés során jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai is, köztük hét gyermeke.    

Donald Trump amerikai elnök a konzervatív Amy Coney Barrett szövetségi fellebbviteli bírót jelölte alkotmánybírónak szombaton. Az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tartott ünnepség keretében jelentette be a jelölést, amely az MTI szerint megfelel az amerikai sajtó várakozásainak.

Minden az abortuszról szól – harc a Legfelsőbb Bíróságért

Míg az abortuszvita a pártok szintjén ideológiai és elvi kérdés, addig a bíróság szempontjából az alkotmány megfelelő értelmezéséről szól. Hajdú Tímea írása.

Trump „nagyszerű pillanatnak” nevezte a jelölést, és emlékeztetett arra, hogy Amy Coney Barrett a harmadik alkotmánybíró, akit elnöksége idején jelölt. Kiemelte, hogy Coney Barrett a néhai Antonin Scalia alkotmánybíró tanítványa volt, és hű ahhoz a hitvallásához, hogy a bírónak az írott törvények alapján kell döntéseket hoznia.

Az elnök briliáns bírónak nevezte jelöltjét. „Ön fantasztikus (alkotmánybíró) lesz” — fordult a bírónőhöz. Majd Trump hangsúlyozta: nem lehet akadálya, hogy a szenátus megszavazza a jelöltet. Mint fogalmazott: gyors szenátusi folyamatra és szavazásra számít.

A 48 éves Amy Coney Barrett rövid beszédben köszönte meg a bizalmat. „Szeretem az Egyesült Államokat és szeretem az Egyesült Államok alkotmányát”.

A vendégek között volt Mike Pence alelnök, Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke, William Barr igazságügyi miniszter, illetve a néhai Scalia özvegye és a fia. Ahogy jelen voltak az alkotmánybíró-jelölt családtagjai, köztük hét gyermeke is.

A jelölt tiszteletét fejezte ki a múlt héten elhunyt Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró iránt, akinek a helyére jelölték őt. Leszögezte: változatlanul azt vallja, hogy egy bírónak csakis az írott törvény szerint szabad döntéseket hoznia. „Egy bíró nem a politika alakítója, és távolságot kell tartania a politikától” — hangsúlyozta.

A demokraták nem elégedettek, a szenátus dönt

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje még a Fehér Ház ünnepsége alatt nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólította fel a szenátust, hogy az elnökválasztás előtt ne szavazza meg Coney Barrett jelöltségét.

Coney Barrett még be sem fejezte hatperces beszédét, amikor Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője szintén nyilatkozatot adott ki. Ebben azt állította, hogy a bírónő megszavazásával az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény felszámolására szavaznának a politikusok.

Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok frakcióvezetője a bejelentés után viszont úgy nyilatkozott Coney Barett jelöléséről: Donald Trump „nem is dönthetett volna jobban”. Leszögezte: a szenátus az elkövetkező hetekben szavazni is fog az alkotmánybíró-jelöltről.

Amerikai lapértesülések szerint a bírójelölt meghallgatása október 12-én kezdődik a szenátusban.

Kicsoda Amy Coney Barrett?

A 48 éves jelölt az indianai Notre Dame Egyetemen folytatott jogi tanulmányokat, majd a híres Antonin Scalia főbíró tanítványa lett. Konzervatív nézeteket vall a fegyvertartás és az egészségügy-biztosítás egyes kérdéseiben, és többször kijelentette, hogy szerinte

„az élet a fogantatásnál kezdődik”.

Megválasztását evangéliumi keresztény és abortuszellenes szervezetek is szorgalmazták.

LGBT csoportok részéről viszont többször kritika érte — például azért, mert tagja annak a People of Praise nevű katolikus mozgalomnak is, amelynek aktivistái azt a nézetet képviselik, miszerint kizárólag házas és heteroszexuális párok között van helye a szexualitásnak.

Megválasztása esetén Coney Barrett az ötödik bírónő lehet a Legfelsőbb Bíróság történetében.