Erdogan elérte, hogy 15 év után újra választásokat tartsanak a palesztinok

Isztambulban egyezséget kötött a két legfontosabb palesztin szervezet arról, hogy 15 év szünet után ismét demokratikus választásokat rendeznének. 

A Gázát irányító Hamász palesztin terrorszervezet és a Ramallahból Ciszjordániát kontrolláló Fatah egyezséget kötött a napokban Törökországban, amelynek értelmében fél éven belül demokratikus választásokra kerülhet sor — számolt be a német közszolgálati Deutsche Welle.

Mahmúd Abbász fatahos palesztin elnök képviselői a rivális Hamász politikusaival Törökországban egyeztettek a héten egy vonzóbb jövőkép felvázolásáról, és arra a megállapodásra jutottak, hogy általános választásokat írnak ki.

Ez 15 év folyamatos rivalizálás és sokszor véres konfliktusok után mindenképpen jelentős fejleménynek számít.

Legutóbb 2006-ban rendeztek általános választást a palesztinok, akkor a Hamász hatalmas fölénnyel nyert.

Isztambuli — összeborult a Fatah és a Hamász.

„Most egy valós konszenzus született. A korábbi széthúzás rosszat tett a nemzeti ügyünknek, azon dolgozunk, hogy ezt a megosztottságot felszámoljuk” — fogalmazott az egyezség bejelentése után Szaleh al-Aruri, az egyik vezető Hamász-politikus.

„Jeruzsálem nélkül nem lesznek választások”

— tette hozzá Azzam al-Ahmad, a Fatah központi bizottságának tagja nyomatékosítva, hogy a Gázai övezetben és a Jeruzsálemben élő palesztinok voksaira is számítanak. A Fatah egy másik képviselője „produktívnak, eredményesnek, sőt gyümölcsözőnek” nevezte a felek egyezségét.

Mohammad Stajjeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke is üdvözölte a felek álláspontjának közeledését, és azt hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy „megújítsák a térség demokratikus életét és megerősítsék a palesztin nemzet egységét”.

Ábráhám-egyezmény: A háború nélkül béke

Ábrahámnak a végtelennek tűnő koronavírus járványba, és a belpolitikai válságba belefáradt izraeli fiai és leányai úgy vélik, hogy a puding próbája az evés, a többit a történelem fogja eldönteni.

A politikus szerint ez azért is különösen fontos most, mert a palesztinok történelmében „első alkalommal lépett fel külső veszély a nemzeti ügyükkel szemben”. Stajjeh konkrétan ugyan nem szólt a veszély forrásáról, de a legtöbb sajtómagyarázat szerint ez az Izrael és az arab országok közötti diplomáciai kapcsolat rendezése lehet.

2006-ban a győztes Hamász a koalíciós kormányzásba egyszer már bevonta riválisát, azonban a felek között olyan véres összetűzésekre került sor, amelyek gyökerében vágták el a közös munka lehetőségét

— emlékeztet a DW riportja. Pár évvel később voltak kísérletek a békésebb ügymenet kialakítására is — például fogolycserékkel és egy kétéves ismételt együttkormányzással –, azonban a felek továbbra sem tudtak eredményesen kooperálni.

A mostani, Recep Tayyip Erdogan által előkészített megegyezés hosszú hónapok munkájának eredménye. A török elnök több ízben is kiállt a palesztinok mellett. Elsősorban az Izrael-ellenes kirohanásaival és a „cionista elnyomás” elleni felszólalásaival.

A Neokohn is beszámolt arról, hogy Törökország milyen állami kedvezményekkel segítette a zsidó állam ellenségeiként és nemzetközi terroristákként ismert palesztin „aktivistákat”.

Tucatnyi Hamász-terroristát „honosít” Törökország

A palesztin szervezet magas rangú vezetőinek a napokban adtak török állampolgárságot, útlevelet, amivel ismét nemzetközi szinten szervezhetik Izrael elleni tevékenységeiket.