Erdogan: nem fogjuk engedni, hogy a palesztinok földjét másnak ajánlják fel

A török elnök kijelentette, hogy „Jeruzsálem nem maradhat Izrael véres karmai között.”

Recep Tayyip Erdogan a Ramadánt záró Al-fitr ünnepe alkalmából küldött videóüzenetet a Twitteren. A videóban a török elnök megerősítette a palesztin ügy iránti elkötelezettségét – írja a Jerusalem Post. 

Az angol feliratos videót az elnök az amerikai muszlimoknak címezte.

„Nem fogjuk engedni, hogy a palesztinok földjét másnak ajánlják fel. Szeretném megerősíteni, hogy Al-Quds (Jeruzsálem), amely három vallás szent helye (…) vörös vonal a világ muszlimjai számára”

– mondta Erdogan a Templom-hegyre utalva.

Erdogan januárban már kifakadt a béketervvel kapcsolatban, és kijelentette, hogy „Jeruzsálem nem maradhat Izrael véres karmai között.”

A palesztin ügy szunnita zászlóvivői közül eddig csak Jordánia fogalmazott meg sarkos véleményt Júdea és Szamária izraeli szuverenitás alá vonásával kapcsolatban.

„Múlt héten tanúi lehettünk egy újabb megszállási és annektálási projektnek, ami nem veszi figyelembe Palesztina szuverenitását és a nemzetközi jogot”

– állította a török elnök.

Az elnök Izrael-ellenes megjegyzései ellenére a törökök vasárnap megengedték, hogy az El Al gépe segélyszállítmányt vegyen fel az országban, hogy aztán az Egyesült Államokba szállítsa azt.

Mit kell tudni a júdeai és szamáriai területek annektálásáról?

Izrael biztonsága szempontjából igen fontos területről van szó, ráadásul az elmúlt évtizedekben számos izraeli település nőtt ki a földből. Megyeri A. Jonatán írása.