A jordániai király „óva inti” Izraelt az annektálástól

Óva intette Izraelt egyes palesztin területek bekebelezésének lehetséges következményeitől II. Abdalláh jordániai király a Der Spiegel című német hetilap pénteki kiadásában megjelent interjújában.

„Amennyiben Izrael júliusban tényleg annektálja a Jordán folyó nyugati völgyét, az súlyos konfliktushoz vezetne a Jordán Hásimita Királysággal” is – figyelmeztetett II. Abdalláh. „Mi történne, ha a Palesztin Hatóság összeomlana? Mindez még több káoszhoz és szélsőségességhez vezetne a régióban” – jelentette ki.

Az uralkodó hangsúlyozta, nem akarja a viszály légkörét kelteni.

„Ugyanakkor minden lehetőséget számba veszünk. A nemzetközi közösség és ezen belül Európa több országával is egyetértünk abban, hogy a Közel-Keleten nem szabad, hogy az erősebb törvénye érvényesüljön” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy az Arab-öböl menti államoknak fontosabb-e a szembenállás Iránnal, mint a kétállami megoldás célkitűzése Izrael és a palesztinok számára, a jordániai uralkodó így felelt: „Az Arab Liga tanácskozásain az egyállami megoldásra vonatkozó javaslatot még mindig vehemensen elutasítják”.

A német állásponttal kapcsolatos elvárásait firtató kérdésre felelve II. Abdalláh kijelentette: „Németország tudja, mi a helyes döntés az izraeli-palesztin kérdésben”. „Szövetségesek és barátok vagyunk, és ebben a kérdésben közösen haladunk előre” – tette hozzá.

Az európai uniós tagállamok nem egységesek a Jordán-völgy, valamint a ciszjordániai zsidó telepek elcsatolásának vitatott tervét illetően. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter például a többi EU-tagországbeli kollégáival folytatott videokonferenciája előtt a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezéséhez hasonlította az elképzelést. Az EU 2014-ben szankciókkal reagált a Krím félsziget annexiójára, Izrael esetében azonban egy ilyen lépés elemzők szerint szinte kizárt.

Az EU szankciókkal büntetné Izraelt, ha az területeket annektálna

Josep Borrell már korábban arra figyelmeztette Izraelt, hogy „ne merje annektálni a Jordán-völgyet”, mert ez szerinte a Krím orosz bekebelezéséhez hasonlítható.