Pompeo az iráni antiszemita terror elleni küzdelem elszabotálásával vádolja a német kormányt

Élesen kritizálta Irán-politikája miatt a Trump-adminisztráció a Merkel-kormányt. Washington szerint Berlin nagyon keveset tesz az iráni antiszemita, iszlamista  terror ellen – írja a The Jerusalem Post.

Angela Merkel kormánya nem harcol eléggé az iráni terrorizmussal szemben – nyilatkozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az egyik legnagyobb német lapnak.

„Berlin nagyon keveset tesz az iszlám terror ellen” – olvasható egy feliraton abban a videóinterjúban, amelyet az újság főszerkesztője, Julian Reichelt készített az amerikai külügyminiszterrel.

„Évek óta nincs egyetértés a nukleáris megállapodás értékében. Az Egyesült Államok ezt nem csak szerencsétlennek, hanem veszélyesnek is tartja. Az európaiak azt javasolták, hogy fontos valahogy benne maradni a megállapodásban, míg az Egyesült Államok egy másfajta megközelítést alkalmazott. Mi nem engedjük meg, hogy pénzhez jussanak, amelyből aztán a terrort finanszírozzák”

– mondta Pompeo, amikor a vitatott iráni atomalkuhoz való európai és amerikai hozzáállás különbségeiről kérdezték.

„Mi nem küldünk raklapnyi pénzeket az iráni rezsimnek. Kifejlesztünk egy rendszert, amely biztosítja, hogy Irán soha nem juthasson nukleáris fegyverhez. Az Egyesült Államoknak megvan a kapacitása arra, hogy vezesse a világot ezen terrorfenyegetés ellen”

– tette hozzá az amerikai külügyminiszter.

Németország morális felelősségéről, az iráni birkózó, Navid Afkaria kivégzéséről, a Teheránnal üzletelő német cégek elleni szankciókról is kérdezték. Pompeo szerint a német vállalatok meg fogják érteni a kockázatokat és betartják az ENSZ BT határozatait.

„A német kormány az, amely nagyon kiábrándító. Ez az ország (Irán) merényletek sorozatát hozta létre Európában. A német kormány azt mondta nekünk, egyetért abban, hogy Irán ne vehessen fegyvereket, de konkrét tervvel még nem álltak elő, amivel ezt megakadályoznák. Az Egyesült Államok meg fogja hozni a helyes döntést, a morális döntést. Ők nem csak kivégezték ezt a birkózót, emlékezzenek, ez a legantiszemitább ország a világon, amely nem csak Amerikát, hanem Izraelt is el akarja pusztítani. Szerintem a német emberek értik a kockázatokat, a fenyegetést ellenük és a világ ellen. Ez az ország nem menekülhet meg az ENSZ BT 2231-es határozata alól, amely szerint ez az nemzet október 19-től nem vehet és nem adhat el fegyvert”

– mondta Pompeo.

Washington bekeményít: Irán miatt csap össze Amerika és a világ többi része

Az amerikai kormány állítja: Teherán megszegte kötelezettségeit, ráadásul a BT nem hosszabbította meg az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót.

A The Jerusalem Post megkereste Felix Kleint, az antiszemitizmus ellen küzdő német szövetségi kormánybiztost, azt kérdezve: egyetért-e Pompeóval abban, hogy Irán az antiszemitizmus legnagyobb állami támogatója.

Klein válaszában kritizálta az Egyesült Államokban tavaly tapasztalt antiszemitizmust, de a lap kérdésére nem válaszolt. Az újság megjegyzi, hogy

Merkel külügyminisztériuma többször is közösen ünnepelte az iráni iszlám forradalom évfordulóját a berlini nagykövetségen.

Tavaly Frank-Walter Steinmeier elnök a német nép nevében, üdvözlő táviratban fejezte ki tiszteletét az iráni iszlám forradalom évfordulója alkalmából.

Merkel korábban a Knesszetben elmondta, hogy Izrael biztonsága nem alku kérdése a kormánya számára. Gabi Ashkenazi külügyminiszter sürgette a német kancellárt, hogy támogassa az Egyesült Államokat az ENSZ-határozat elfogadásában, amely megtiltja, hogy Irán fegyvereket vásároljon. Merkel elutasította Ashkenazi kérését.

Trump: egy iráni támadást ezerszeres erővel torolunk meg

Hírszerzési információk szerint Irán állítólag merényletet készül elkövetni Lana Marks, Dél-Afrikában szolgáló amerikai nagykövet ellen.