Peking tiltakozik, amiért egy amerikai diplomata Tajvanra látogatott

Peking tiltakozását fejezte ki egy amerikai diplomata tajvani látogatása miatt, ami egy hónapon belül a második magas rangú látogatás az Egyesült Államok vezetése részéről a Kína által saját területének tekintett szigeten.

Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár a tervek szerint csütörtökön érkezik Tajvanra, ahol szombaton Li Teng-huj korábbi tajvani elnök temetésén fog részt venni.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: azzal, hogy az Egyesült Államok ragaszkodott Krach utazásához, a Tajvan függetlenségét pártolókat erősíti meg „arroganciájukban és arcátlanságukban”. Vang hozzátette: Peking hivatalos panaszt tett a látogatás kapcsán Washington felé.

Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok kereszttüzében a múlt hónapban Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter is Tajvanra látogatott. Azar személyében ezzel 1979 óta a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő utazott a szigetre. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába. Peking szerint azonban a hivatalos látogatásokkal az amerikai kormányzat megszegi az általa a kínai-amerikai kapcsolatok feltételeként állított „egy Kína elvét”.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

A német külügy csendben eltüntette Tajvan zászlaját, de a palesztin maradhat

Arra nem tudtak válaszolni, hogy ha azért vették le, mert nem ismerik el Tajvan államiságát, akkor mit keres ott a palesztin lobogó.