A német külügy csendben eltüntette Tajvan zászlaját, de a palesztin maradhat

A német kormány csendben eltüntette a honlapjáról Tajvan zászlóját az „egy Kína” politikára hivatkozva. 

A német külügyminisztérium honlapja eltávolította Tajvan zászlóját, ami miatt a tajvani kormány felháborodását fejezte ki- számolt be a Jerusalem Post. 

„Németország nem verte nagy dobra, hogy kicserélte Tajvan lobogóját egy fehér zászlóval a Külügyminisztérium honlapján. A csere arra indított egy riportert, hogy feltegye a kérdést vajon a fehér zászló a Kínának való megadást jelképezi” – írta a Taiwan News.

Egy újságíró megkérdezte Rainer Breul külügyi szóvivőt, hogy

miért vették le Tajvan zászlóját és hagyták fenn a palesztin lobogót, mikor az utóbbi ország nem is rendelkezik állami státusszal. A szóvivő nem tudott válaszolni a kérdésre.

Bijan Djir-Sarai a német Szabademokrata Párt képviselője Twitteren fejezte ki felháborodását:

„Ezt nem tudom elhinni. Ha ez igaz, akkor ez méltatlan és kínos a Külügyminisztérium számára.”

A külügyi szóvivő szerint a zászló eltűnése nem új fejlemény.

„Tajvannak speciális státusza van. A mi külpolitikai álláspontunk az „Egy Kína” politika. Nincs diplomáciai kapcsolatunk Tajvannal és nem ismerjük el Tajvan államiságát, és ennek nem kellene meglepetésnek lennie”- mondta Rainer Breul.

Joanne Ou Tajvan külügyi szóvivője azt nyilatkozta, hogy Németország lépése elfogadhatatlan és csak kellemetlenségeket fog okozni a más országokkal való viszonyban. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy a zászlójuk visszakerül a helyére.