Tajpej: Kína nem tudja megfélemlíteni Tajvant

A tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát, és Kína nem tudta megfélemlíteni Tajvant a sziget közelében tartott hadgyakorlataival – jelentette ki Caj Jing-ven tajvani elnök.

A kínai haderő számos harci repülőgépet és hadihajót vezényelt Tajvan közelébe. Ezek az akciók fenyegetést jelentenek a szigetországra és más, hozzá hasonló gondolkodású országok számára a térségben

– mondta az államfő. Mindez azonban csak megerősíti Tajvan eltökéltségét, és nem fogja engedni, hogy kényszerítő lépések határozzák meg a jövőjét – tette hozzá.

A kínai hadsereg rutinjellegűnek nevezte a Tajvan közelében hétfőn végrehajtott gyakorlatait, amelyeket rendszeresen, minden évben megtart, és amelyekhez „szuverén országként teljes mértékben joga is van”.

Caj a tajvani külügyminisztérium rendezvényén beszélt, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy Washington éppen 40 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Pekinggel és fogadta el a tajvani-amerikai kapcsolatokról szóló törvényt.

A tajvani elnök beszédében kiemelte, hogy Donald Trump amerikai elnök jelezte Tajvannak: az Egyesült Államok lehetővé teszi, hogy a tajvani hadsereg pilótái az arizonai Luke támaszponton gyakorlatozzanak. A tajvani elnök nagyrabecsülését fejezte ki a lehetőségért, amelynek köszönhetően Tajvan hatékonyabban lesz képes megvédeni a légterét. Az Egyesült Államok nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de törvény kötelezi arra, hogy segítse a szigetet abban, hogy képes legyen katonailag megvédeni magát.

A tajpeji évfordulós rendezvényen Paul Ryan volt amerikai képviselőházi elnök vezetésével részt vett egy amerikai delegáció is. Ryan közölte: az Egyesült Államok aggodalommal tekint a Tajvant érő katonai fenyegetésekre, és arra kéri Pekinget, hogy hagyjon fel a nem kívánatos hatást kiváltó akcióival, és inkább kezdjen újra párbeszédet Tajvan demokratikusan megválasztott vezetésével.

Kína 2016 júniusában megszakított minden hivatalos kommunikációt Tajvannal, miután a tajvani függetlenséget pártoló DPP jelöltjét, Caj Jing-vent választották meg államfőnek. A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti Tajvant, amely a kínai polgárháború vége, a kommunisták győzelme óta de facto elszakadt az országtól.