Biden is üdvözölte a történelmi békemegállapodást

Bátor és nagyon szükséges lépés volt, hogy az Emírségek nyilvánosan elismerte Izraelt és a két ország normalizálja kapcsolatait – mondta Joe Biden demokrata elnökjelölt a békemegállapodást méltatva, Trumpot azonban nem említette – derül ki a The Times of Israel cikkéből.

Történelmi lépés, ami segít enyhíteni a feszültséget a térségben – mondta Biden az Izrael és az Emírségek, valamint Bahrein által kedden aláírt békemegállapodásról.

„Ma, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek történelmi lépést tettek, amely hidat emel a mélyen megosztott Közel-Keleten. Az Emírségek ajánlata, hogy nyilvánosan elismeri Izraelt, üdvözlendő, bátor és nagyon szükséges államférfiúi cselekedet”

– nyilatkozta a volt alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje.

A lépés segít biztosítani azt, hogy Izrael a Közel-Kelet „integrált” része legyen – tette hozzá.

Az egyezménnyel a zsidó állam beleegyezett abba, hogy felhagy az egyoldalú annektálási szándékával Ciszjordániában, cserébe a kapcsolatok normalizálásáért az Emírségekkel.

Az Emírségekkel békeszerződés, Bahreinnel békenyilatkozat

Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás csak akkor lép életbe, ha a Kneszet megszavazta.

„Az annektálás egy mélyütés lenne a békének, ez az amiért én most is ellenzem, és elnökként is ellenezném. Az a kétállami megoldás minden esélyét megszüntetné”

– mondta Biden.

Az elnökjelölt közleményében nem említi Trumpot, helyette inkább azt írja, hogy a megállapodás több kormányzat erőfeszítéseire épül, például az Obama-Biden-adminisztrációéra, amely lehetővé tette, hogy Trump most egy szélesebb arab-izraeli nyitást hozzon tető alá.

Számos amerikai törvényhozó üdvözölte az egyezményt, köztük sok republikánus, akik Trumpot dicsérték a megállapodás eléréséért.

„Izrael hajlandósága, hogy visszalépjen az annektálástól, a szomszédokkal való jobb kapcsolatok érdekében, valódi elkötelezettséget mutat a stabilitás, a béke és egy életképes palesztin állam irányába”

– mondta Brad Sherman, a Képviselőház demokrata képviselője.

Trumpnak hiányoznak a zsidó szavazatok

Donald Trump az amerikai zsidó vezetőknek nyomatékosította, hogy miért érdemes az amerikai zsidóknak rá szavaznia.