Az Emírségekkel békeszerződés, Bahreinnel békenyilatkozat

A Washingtonban lévő izraeli küldöttség egyik tisztviselője szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök kedden a Fehér Házban az Egyesült Arab Emírségekkel békeszerződést, míg Bahreinnel „békenyilatkozatot” ír alá, mivel utóbbi csak pénteken jelentette be, hogy normalizálja a kapcsolatait a zsidó állammal — írja az Új Kelet online kiadása.

A tisztviselő nem árult el részleteket arról, hogy a megállapodások tartalmaznak-e Izrael részéről kötelezettségvállalásokat a palesztin üggyel kapcsolatban.

„Nagyon sok érzékeny kérdés van, mivel itt négy játékosról beszélünk, és mint ilyen, a részleteket előzetesen nem közöljük”

– mondta a tisztviselő.

Annak ellenére, hogy az izraeli tisztviselők az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodást „békeszerződésnek” nevezik, a tisztviselő elismerte, hogy „e között a megállapodás valamint a Jordániával vagy Egyiptommal kötött megállapodások közötti különbség az, hogy ez nem szüntet meg egy háborús állapotot”.

A Kan újságírója szerint Nitzan Horowitz, a baloldali Meretz vezetője azt állítja, hogy az Emírségekkel és Bahreinnel kötött megállapodásnak része a telepes épitkezések befagyasztása.

A miniszterelnökhöz közeli forrás a Walla híroldalnak azt nyilatkozta, hogy „Horowitz politikusként rosszabb forrásokkal rendelkezik, mint újságíró korában”.

Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában szeptember 11-én jelentette be, hogy az Egyesült Arab Emírségek példáját követve Bahrein is megállapodott Izraellel a kapcsolataik normalizálásáról. Fotó: 
MTI/AP/Andrew Harnik

A Walla szerint Netanjahu miniszterelnök irodája közölte, hogy

az Egyesült Arab Emírségekkel kötött normalizációs megállapodás csak akkor lép életbe, ha a Kneszet megszavazta.

Állítólag mintegy ezer fő lesz jelen kedden a Fehér Házban tartott aláírási ünnepségen.

A ceremónia előtt Netanjahu találkozni fog Donald Trump amerikai elnökkel, aki a diplomáciai áttöréseket közvetítette.

Netanjahu megérkezett Washingtonba az aláírási ceremóniára

Kedden Izrael hivatalosan is békét köt Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel. 

Az aláírási ceremónián az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint külügyminisztereik, Abdullah bin Zayed Al Nahyan és Abdullatif bin Rashid Al Zayani képviselik.

Az EU-ból egyedül Magyarország képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vesz részt a ceremónián.

Az Emírségek és Bahrein a harmadik illetve a negyedik arab állam, mely Egyiptom (1979) és Jordánia (1994) után békét köt Izraellel.

Ahogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken rámutatott, a második és harmadik béke között 26 évnek kellett eltelnie, de a harmadik és a negyedik között csupán 29 napnak.

A Trump-kormány állítólag azon dolgozik, hogy további arab nemzetek képviselői is vegyenek részt az ünnepségen, amivel kifejeznék a normalizációs folyamat iránti támogatásukat.

Izraeli sajtóértesülések szerint a Fehér Ház Marokkóval, Szudánnal és Ománnal folytatná a normalizációs megállapodások sorát, amelyek közül utóbbi nyilvánosan üdvözölte Bahrein lépését.

Trump az EU-ból csak Szijjártót hívta Washingtonba

A magyar külügyminiszter is részt vesz Izrael és az Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján a Fehér Házban.