Netanjahu megérkezett Washingtonba az aláírási ceremóniára

Kedden Izrael hivatalosan is békét köt Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel. 

Benjamin Netanjahu megérkezett Washingtonban. A Fehér Házban kedden délben tartják azt a ceremóniát, amelyen Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein hivatalosan békét köt egymással. Az ünnepségen a külügyminiszterek is csatlakozni fognak az állami vezetőkhöz — számolt be a Jerusalem Post.

Netanjahu az elutazása előtt történelminek nevezte az eseményt. Az izraeli miniszterelnök pénteken telefonon beszélt Hamad bahreini uralkodóval. Elmondása szerint nagyon barátságos beszélgetést folyattak, és megegyeztek, hogy hivatalosan is békét kötnek.

„Most már két történelmi békemegállapodásunk van két arab országgal, és mindez mindössze egy hónap alatt. Biztos vagyok abban, hogy mindannyian örülünk ennek az új korszaknak. (…) Ez egy meleg béke lesz, gazdasági béke lesz, diplomáciai béke, egy nemzetek közti béke” — mondta Netanjahu a kabinet ülésén.

A békemegállapodások tervezetei vasárnap este még nem készültek el, így még nem lehet tudni, hogy a dokumentumokat béketervnek nevezik-e majd vagy normalizációnak.

Mivel nem volt elég idő felkészülni, ezért a Bahrein-Izrael megállapodás leginkább csak deklaratív jellegű lesz, és nem fog konkrét részleteket tartalmazni.

Béke Izraellel? Mutatjuk, melyik muszlim ország hol áll a kérdésben

A pénteken bejelentett izraeli-bahreini egyezmény vegyes reakciókat váltott ki a Közel-Keleten.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter is méltatta a békekötést, amely szerinte hozzájárulhat Izrael gazdasági megerősödéséhez, és elő fogja segíteni Izrael biztonságát a régióban.

Reuven Rivlin izraeli elnök szerint a béke megerősíti Ze’év Zsabotyinszkij „vasfal” teóriáját: Izrael csak akkor fog tudni békét kötni az arab szomszédaival, ha kellően megerősödik.

Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter pedig szombaton bejelentette, hogy Izrael már dolgozik azon, hogy nagykövetséget nyissanak Bahreinben.

A washingtoni útra Netanjahuval tartott Josszi Kohen, az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetője, aki izgalmasnak nevezte az eseményt. Mint mondta: „sok ember évek óta nagyon keményen dolgozott azért, hogy ez a pillanat lehetővé váljon”.

Az ománi állami média is dicsérte az Izrael és Bahrein közötti normalizációt, de jelezték, hogy továbbra is támogatják egy Jeruzsálem központú palesztin állam létrejöttét.

Az izraeli 12-es csatorna információ szerint a következő bejelentés Marokkóból várható. Az észak-afrikai arab ország valószínűleg engedélyezi majd az izraeli repülőgépek leszállását az állam területén.

Trump az EU-ból csak Szijjártót hívta Washingtonba

A magyar külügyminiszter is részt vesz Izrael és az Emírségek, valamint Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján a Fehér Házban.