Aggódnak a taghitközségek Róna Tamás elbocsátása miatt

Közleményben álltak ki a főrabbi mellett azok a hitközségek, ahol rabbiként dolgozott.

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) honlapján megjelent közlemény aláírói „mélységes aggodalommal figyelik dr. Róna Tamás PhD. körül kialakult méltatlan szituációt”. Mint írták:

bár „nincsenek abban a helyzetben, hogy igazságot tegyenek az ügyben, de nem mennek el szó nélkül egyes események mellett.”

Az aláírók szerint „azon lehet polemizálni, hogy Róna főrabbi úr megfelelő keretek között gyakorolta-e a véleménynyilvánítás őt is megillető alkotmányos alapjogát, azt azonban több, mint visszatetszőnek gondolják, hogy ezért a MAZSIHISZ őt megtorlásként elbocsátja”.

A közlemény aláírói „furcsa érzésekkel” viseltetnek az állítólag plágium-váddal kapcsolatban.

Mint írták: „a munkáltatói felmondás és a hétfő esti Rabbitestületi ülés döntése között feloldhatatlan ellentét feszül, hiszen ismereteik szerint a Rabbitestület kiállt elnöke, Róna főrabbi mellett.”

Az aláírók „függetlenül attól, hogy a felmondás jogszerű-e vagy sem, annak tényét és időzítését is súlyosan aggályosnak tartják, amelynek fő oka szerintük az, hogy „egy kétgyermekes főrabbinak mondott fel a MAZSIHISZ”, kinek „elhelyezkedési lehetősége a neológia világán kívül szinte lehetetlen”.

Az aláírók azt ígérték, hogy „a Budapesti Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Kecskeméti Zsidó Hitközség, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportja, a Nagykőrösi Zsidó Hitközség és a Szolnoki Zsidó Hitközség szükség esetén lehetőségei szerint támogatni fogja a családot”.

Mint korábban a Neokohn is megírta: a MAZSIHISZ Vezetőségének többségi döntése nyomán dr. Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója dr. Róna Tamás munkaviszonyát felmondással megszüntette és a főrabbit felmentette a munkavégzés alól.

A MAZSIHISZ honlapja szerint a vezetés bizalma először 2019-ben ingott meg dr. Róna Tamás iránt, amikor az ügyében összehívott, öttagú Bét Din (rabbikból álló zsidó vallási bíróság) elmarasztalta és figyelmeztetésben részesítette „rabbihoz méltatlan vallási szabályszegések miatt”. További bizalomvesztéshez vezetett az is, hogy a közelmúltban az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) egy belső vizsgálat megállapította, hogy dr. Róna Tamás diplomamunkája szinte teljes egészében jelöletlen idézetekből áll, azaz a plágium megkérdőjelezhetetlen.

A MAZSIHISZ által alkalmazott munkáltatói intézkedés indoka, hogy dr. Róna Tamás az elmúlt hetekben nagy nyilvánosság előtt súlyosan sértő és hazug állításokat tett a MAZSIHISZ munkájával és vezetésével kapcsolatban – tájékoztat a közlemény.

Mint a Neokohn korábban rámutatott: a furcsa ügy hátterében az áll, hogy a MAZSIHISZ világi vezetése saját rabbitestületével kezdett háborúzni, miután a grémium minden kapcsolatot megszakított Fináli Gáborral, az Izrael-ellenes megnyilatkozásairól elhíresült Hunyadi téri rabbival. Róna Tamás, a rabbitestület elnöke lapunknak augusztusban még így nyilatkozott:

„Remélem, és bízom benne, hogy ezek a konfliktusok a neológ hazai zsidóság fejlődését és előrelépését fogják hozni.”

A konfliktus azonban Heisler András Mazsihisz-elnök és Róna főrabbi nyilvános sajtóvitájává fajult, melyben mindketten biztosították egymást a másik alkalmatlanságáról. Eközben egy anonim Facebook-oldalon megerősítetlen, belső információkat szivárogtattak ki a Síp utca vezetőségéből, melynek hétfői ülésén nemcsak vészjósló közleményt fogalmaztak meg, hanem döntöttek a Rabbitestület elnökének a kirúgásáról is.

Síp utca: A Mazsihisz most meg kirúgta a saját Rabbitestületének az elnökét

Hiába kérlelte az összes neológ rabbi, Heisler András elnök ragaszkodott Róna Tamás eltávolításához.