Kormánypártok: a baloldali ellenzék „nyíltan antiszemita és cigányellenes” jelöltet indít

A kormánypártok elvárják a baloldaltól, hogy nyilatkozzon a tiszaújvárosi-szerencsi időközi választáson indított jelöltjük, Bíró László személyével és viselt ügyeivel kapcsolatos kérdésekről – mondta Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

A politikus hangsúlyozta: már eddig is megdöbbentő volt, hogy a baloldali pártok egy olyan képviselőjelöltet indítanak és támogatnak az időközi parlamenti választáson, aki „nyíltan antiszemita és cigányellenes”. A közös baloldali jelölt – folytatta – számos zsidóellenes kijelentést tett, többek között „Judapestnek” nevezte Budapestet. Utóbbiakról lapunk is beszámolt.

Nacsa Lőrinc szerint a sajtóban most egy újabb felháborító ügy látott napvilágot a baloldal jelötjéről: tanúk mondják el, hogy Bíró László egy varroda vezetőjeként többször nem fizette ki és lelövéssel is fenyegette az alkalmazottait. A beszámolók szerint a baloldal képviselőjelöltje kiállt a varroda közepére és azt mondta, hogy „hozza a puskáját és menekülhetnek” – idézte a sajtóban megjelenteket Nacsa Lőrinc.

Kijelentette: Bíró László személye és viselt ügyei most már számos kérdést vetnek fel, ezért a kormánypártok elvárják, hogy ő és a baloldal nyilatkozzon, válaszoljon, ne meneküljenek a kérdések elől, mert az embereknek joguk van tudni, hogy miféle embert indít a baloldal.

Kérdésre válaszolva a KDNP frakciószóvivője hozzátette: Bíró Lászlót a baloldali pártok egy jó része támogatja, azok, akik eddig érzékenyek voltak a cigányellenes, antiszemita kijelentésekre, most azonban az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésekre nem akarnak válaszolni, semmilyen módon nem akarják ezeket kérdéseket kommentálni. Úgy tűnik, mintha szemet hunynának afelett, hogy ilyen felháborító és a magyar közbeszédben elfogadhatatlan kijelentéseket tett Bíró László – mondta.

Azt a felvetést, hogy a Fidesz-KDNP helyi jelöltjét, Koncz Zsófiát elmarasztalta a helyi választási bizottság, mert gyermekekkel vett részt egy kampányeseményen, Nacsa Lőrinc úgy kommentálta: Koncz Zsófia jóhiszeműen járt el, és mivel a Fidesz-KDNP politikájában kiemelt helyet kapnak a családok, így elkerülhetetlen családi rendezvényeken is részt vegyen a jelölt. Ugyanakkor – hangsúlyozta – tiszteletben tartják a választási bizottság döntését és eszerint járnak el a következőkben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési-képviselőválasztást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A Fidesz-KDNP helyi szervezete Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a körzetben.

Mindegy, milyen irányból jön az antiszemitizmus

Arról, hogy miért fontos elítélni az antiszemitizmust, jöjjön az a politika bármely térfeléről, lapunk munkatársa, Megyeri A. Jonatán írt korábban.

Mint véleménycikkében fogalmazott, „jobb nem belegondolni, hogy az ellenzéki összefogás győzelme és kormányra kerülése esetén milyen ideológiai elemeket emelnek majd be a Jobbik programjából.”

Cikkében leszögezte, hogy „Bíró Lászlónak nincs helye a magyar Országgyűlésben”, és a kormány által kitüntetett antiszemita történésznek, „Raffay Ernőnek sincs helye a megbecsült »tudósok« soraiban. Felfoghatatlan, hogy mindez ebben az országban, alig 80 évvel a pusztulás után magyarázatra szorul.”

A baloldali ellenzék kiáll a korábban zsidózó jobbikos jelölt mellett

Közösen tiltakoztak amiatt, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság nem engedi indulni a közös ellenzéki jelöltet, Bíró Lászlót” Tiszaújvárosban.