A baloldali ellenzék kiáll a korábban zsidózó jobbikos jelölt mellett

Közös sajtótájékoztatón tiltakoztak ellenzéki politikusok pénteken Budapesten amiatt, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság nem engedi indulni a közös ellenzéki jelöltet, Bíró Lászlót” Tiszaújvárosban.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese, európai parlamenti képviselője arról beszélt: jól mutatja a Magyarországon épülő, „a demokratikus intézményeket eltérítő hibrid rendszer” jellegét, hogy a Fidesz akadályozza a közös ellenzéki jelölt elindítását az októberi időközi képviselőválasztáson.

Az MTI kérdésére közölte: keresik a megoldást, miután a Kúria pénteken helybenhagyta az NVB döntését, amelyben visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson; hozzátette: az ellenzéki pártok kitartanak Bíró László indítása mellett.

Harangozó Gábor, az MSZP országos elnökségének tagja szerint a Fidesz fél az egyesült ellenzéki erőktől, mert a tavaly őszi önkormányzati választás megmutatta, hogy a kormánypárt veszít erejéből. Az ellenzék szolidaritást kér a szabad világ demokratáitól és az Európai Unió szabadságszerető polgáraitól – fűzte hozzá.

Karácsony nem kommentálta a jobbikos Bíró László ügyeit

A nagy zsidó hitközségek vezetői viszont elítélik a judapestező politikus kijelentéseit és Raffay Ernő kitüntetését is.

Sebián-Petrovszki László DK-s országgyűlési képviselő úgy vélte: az elmúlt tíz évben működő demokráciából hibrid rezsimmé alakult Magyarország, ahol korlátozott a szabad és tisztességes politikai verseny; szerinte ez az állam túszul ejtésének klasszikus esete.

Demeter Márta LMP-s frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: a hibrid rezsimek jellemzője, hogy a kormánypárt adminisztratív eszközökkel próbálja visszaszorítani az ellenzéki erőket. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor fél kétharmados parlamenti többsége elvesztésétől.

Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az ellenzéki egység fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy 2018-ban csak kis többséggel nyert a kormányoldal Tiszaújvárosban.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt emelte ki: megtörhetetlen az ellenzéki pártok támogatása jelöltjük felé, Bíró László indulását pedig nem lehet adminisztratív lépésekkel hátráltatni.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban döntött arról, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mondván, a nyilvántartásba vételi kérelmet olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Mint arról beszámoltunk, az ellenzék szerencsi időközi választáson indított jelöltjéről, a jobbikos Bíró Lászlóról kiderült, hogy korábban antiszemita, rasszista megjegyzéseket tett a Facebookon. Többek között „judapestként” emlegette Budapestet, valamint a szerencsi és környéki szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúzdásoknak” nevezte. Bíró az RTL Klub Híradójának azzal magyarázta korábbi antiszemita kijelentéseit, hogy „apátiában volt és nem érzékelte szavai súlyát”.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd.

Címlapfotó: Facebook

A Jobbik nem fogadja el, hogy az NVB nem engedi indulni a jelöltjét

A párt a Kúriához fordul és szabad választást követel, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) helyt adott a Fidesz fellebbezésének.