A Jobbik nem fogadja el, hogy az NVB nem engedi indulni a jelöltjét

A Jobbik a Kúriához fordul és szabad választást követel, miután „a fideszes többségű Nemzeti Választási Bizottság (NVB) helyt adott a Fidesz fellebbezésének, így továbbra sem engedik az ellenzéki közös jelölt, Bíró László indulását az október 11-i időközi országgyűlési választáson” – közölte a párt elnöke hétfőn, a Facebookon.

Jakab Péter úgy fogalmazott, „ha azt hiszik, hogy feladjuk, tévednek! Nem hátrálunk!”.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban döntött arról, hogy a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mondván, a nyilvántartásba vételi kérelmet olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

Péntek 16 óra, vagyis a fellebbezési határidő lejárta előtt pár perccel a Fidesz megfellebbezte, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elindulhasson az időközi országgyűlési választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókörzetében – írta aznap Jakab Péter.

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz arra hivatkokozva fellebbezte meg a közös ellenzéki jelölt indulását, hogy valójában nem ő a párt elnöke, mert ugyan január 25-én megválasztották, azonban a bíróság ezt még nem vezette át a birosag.hu-ra. Annak ellenére, állítja Jakab, hogy július 9-én megkapta az erről szóló végzést.

Mint arról beszámoltunk, az ellenzék szerencsi időközi választáson indított jelöltjéről, a jobbikos Bíró Lászlóról kiderült, hogy korábban antiszemita, rasszista megjegyzéseket tett a Facebookon. Többek között „judapestként” emlegette Budapestet, valamint a szerencsi és környéki szállodák zsidó vendégeit „tetűcsúzdásoknak” nevezte. Bíró az RTL Klub Híradójának azzal magyarázta korábbi antiszemita kijelentéseit, hogy „apátiában volt és nem érzékelte szavai súlyát”.

Facebook-bejegyzésében pedig azt írta, hogy az elkövetett hibánál csak egy nagyobb vétek van: nem beismerni azt. „Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam.”

A történtek után a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum is beállt a jobbikos jelölt mögé.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A Facebookon kért bocsánatot az ellenzéki összefogás szerencsi képviselőjelöltje

A szerencsi időközi országgyűlési választáson induló Bíró László korábban rasszista, antiszemita véleményének adott hangot közösségi oldalán.