Válasz a terrorra: Izrael súlyos csapást mért a Hamászra

Az Izraeli Védelmi Erők közzétette a gázai rakétákra és léggömb terrorra adott válaszreakcióinak listáját, egy nappal azt követően, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet bejelentette: Katar közvetítésével a felek megállapodtak az erőszak beszüntetésében.

Az izraeli hadsereg szóvivője szerint az elmúlt hetekben a Hamász terrorszervezet rakétákat valamint tűz- és robbanásveszélyes léggömböket küldött a zsidó állam területére. Ezeken kívül számos erőszakos lázadásra került sor a határkerítés mentén – emlékeztet az Új Kelet online.

Válaszolva az erőszakra izraeli vadászgépek, harci helikopterek, drónok és tankok 19 éjszaka alatt mintegy 100 Hamászhoz tartozó katonai célpontot semmisített meg a Gázai övezetben.

A célpontok között szerepelt mintegy 35 fegyvergyártó telep, mintegy 30 föld alatti műhely és föld alatti infrastruktúra, számos katonai létesítmény, mintegy 10 légi platform (felszerelés drónokhoz és légelhárító lövedékekhez), számos haditengerészeti pozíció és több mint 20 megfigyelőállomás.

A terror-célpontok megsemmisítése jelentős csapást mért a Hamász terror-infrastruktúrájára és katonai megerősödésére irányuló képességeire. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hadsereg készen áll intézkedni, amennyiben szükséges, hogy megvédje az övezet mellett és az ország déli részén élő izraeli polgárokat – írja az izraeli magyar lap.

Ismét rakétákkal támadják a terroristák Izraelt

Izraeli vadászgépek, drónok és tankok válaszul az övezetet irányító Hamász földalatti infrastruktúráját és egyik katonai pozícióját támadták.

Reuven Rivlin izraeli elnök délután Twitteren közölte, hogy beszélt Mohammed al-Emadi katari küldöttel és megköszönte az eszkaláció megállítására és a helyzet lecsendesítésére irányuló elkötelezettségét és intenzív erőfeszítéseit, melyekre az izraeli hadsereg védekező és támadó műveletei mellett került sor.

“Hangsúlyoztam, mennyire fontos, hogy ezek az erőfeszítések teljes megállapodáshoz vezessenek, ideértve a Hamász által fogva tartott fiaink hazatérését [a 2014-es erős szikla során megölt Oron Saul és Hadar Goldin izraeli katonák holtteste és 2 izraeli állampolgár, akik önszántukból léptek be Gázába] és népünk biztonságát. Semmi esetre sem fogadjuk el az izraeli állampolgárok vagy katonák elleni terrorizmus valóságát” – írta Rivlin.

Izrael légicsapást mért a szíriai kormányerők több állására is hétfőn éjszaka Damaszkusz közelében, az akcióban két katona életét vesztette, hét megsebesült – adta hírül a SANA szíriai állami hírügynökség védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő arról számolt be, hogy a szíriai légvédelem megsemmisítette a Golán-fennsík irányából érkező izraeli rakéták többségét, de több így is betalált a fővárostól délre található katonai állásokon, amelyekben jelentős anyagi károk keletkeztek.

A polgárháború eseményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg a szíriai kormányerők, illetve a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet állásait vette célba. (MTI)

Az elmúlt két hétben 5 gázai rakétatámadásra került sor, mely során összesen 24 rakétát (4 nem jutott át a határon) lőttek ki a zsidó államra, a gázai terror léggömbök pedig több mint 500 tüzet okoztak az elmúlt 25 napban.

Az elmúlt hetekben szinte mindennapossá váltak a gyújtóléggömbök, és több alkalommal rakétákat is rálőttek Dél-Izraelre Gázából.

Múlt héten egy katari konvoj is járt az övezetben, amely azzal a céllal érkezett, hogy készpénzsegélyt adjon át, valamint megpróbálja meggyőzni a palesztinokat, hogy ne gerjesszenek konfliktust a zsidó állammal.

Mohammed al-Emadi, a katari képviselő szombaton egy rövid időre elhagyta az övezetet, hogy az izraeli féllel tárgyaljon. Al-Emadi kedden érkezett Gázába 30 millió dollárnyi készpénzsegéllyel. Az övezetben 2 millió ember lakik és több, mint a felük mélyszegénységben él.

Címlapfotó: The Times of Israel.

Izraeli tankok Hamász célpontokat lőttek

Az izraeli védelmi erők tankokkal válaszoltak a Gázából indított gyújtóléggömbökre, amelyek szombaton 23 tüzet okoztak.