Ismét rakétákkal támadják a terroristák Izraelt

Az Izraeli Védelmi Erők pénteken, a kora hajnali órákban légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, megtorlásul az onnan áteresztett terror-léggömbökért.

Izraeli vadászgépek, drónok és tankok az övezetet irányító Hamász terrorszervezet földalatti infrastruktúráját és egyik katonai pozícióját támadták Gázában – írja az Új Kelet online.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata figyelmeztette a terrorszervezetet, hogy a katonaság folyamatosan helyzetértékeléseket tart és továbbra is határozottan reagál az Izrael Állam polgárai elleni terrorista tevékenységekre és a szuverenitás megsértésére.

Az elmúlt 11 napban 5 gázai rakétatámadásra került sor, mely során összesen 24 rakétát (4 nem jutott át a határon) lőttek ki a zsidó államra, a gázai terror léggömbök pedig több mint 500 tüzet okoztak az elmúlt 22 napban – emlékeztet az izraeli magyar lap.

A légicsapások után gázai terroristák 6 rakétát lőttek ki, aktiválva a szirénákat az övezettel határos izraeli közösségekben. A lövedékek nyílt területen landoltak. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

A rakétákra reagálva az izraeli hadsereg lebombázta a Hamász egyik fegyvergyártó létesítményét a Gázai övezetben. A Hamász szóvivője reggel tovább rakétatámadásokkal fenyegetett.

Izrael újabb csapást mért a Hamász gázai övezeti állásaira

Válaszul a léggömbös támadásokra.

Az izraeli 13-as csatornának nyilatkozó palesztin forrásokat szerint Egyiptom és Katar közvetít a felek között az eszkaláció megakadályozása érdekében.

Csütörtökön 26 tüzet okoztak a robbanóeszközt vagy Molotov-koktélt szállító léggömbök az övezethez közel eső izraeli területeken.

Hétvégi riportok szerint a Hamász teljes vezetése a búvóhelyeiken tartózkodik a Gázai övezetben, felkészülve annak lehetőségére, hogy Izrael visszatér a célzott gyilkosságok alkalmazásához.

A libanoni Al-Akhbar szombaton arról számolt be, hogy a gázai frakciók közvetítőkön keresztül figyelmeztették Izraelt: amennyiben a zsidó állam visszatér a terrorszervezetek magas rangú tagjainak kiiktatására irányuló politikájához, egy nagy és koordinált válaszra számíthat, beleértve több ezer Tel Avivra kilőtt rakétára.

A pro-Hezbollah újságnak nyilatkozó források szerint, egy kiiktatási műveletet Izrael részéről hadüzenetként fognak értékelni, és válaszul „az ellenállás több ezer rakétával porig égeti Tel Avivot, az olyan dolgok mellett, amelyekre a megszállás [Izrael] nem is számít”.

Izrael és a Hamász között az elmúlt hetekben kiújult az ellenségeskedés, a Hamász ismét gyújtó-, illetve robbanóléggömbökkel támadja Izraelt, ezek természetvédelmi területeken, termőföldeken, néha lakott helyeken okoztak tüzet – írja az MTI tudósítója.

A Hamász ezzel a gázai blokád enyhítéséért próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy Jeruzsálem engedje meg nagyszabású fejlesztési projektek elindítását. De közben a felek tűzszünetre törekszenek Egyiptom és Katar közvetítésével.

Izrael Egyiptommal közösen 2007-ben, a Hamász erőszakos hatalomátvétele után jelentette be az övezet elleni blokádot, amellyel a célja a palesztinok felfegyverzésének megakadályozása, de az intézkedést bírálói kollektív büntetésnek tekintik. Izrael és a Hamász három háborút és több kisebb csatát vívott az azóta eltelt időben.

Az Új Kelet online teljes cikke itt olvasható el.

Nem csitul a gázai légi terror Izrael ellen

A hadsereg vadászgépei, tankjai és drónjai legutóbb hétfő hajnalban hajtottak végre ellencsapásokat az övezet déli részén.