Izrael újabb csapást mért a Hamász gázai övezeti állásaira

Az izraeli hadsereg keddre virradóra újabb csapásokat mért a Hamász gázai övezeti állásaira, válaszul arra, hogy onnan ismét robbanószerekkel felszerelt léggömböket eregettek Izrael területére.

A hadsereg a Twitteren közölte, hogy harckocsikkal és drónokkal vette célba a Hamász katonai állásait és föld alatti létesítményeit.

Izrael az elmúlt hetekben több ilyen éjszakai csapást is végrehajtott a Gázai övezetet irányító iszlamista szervezet állásai ellen, válaszul a palesztin tengerparti övezetből gyújtóléggömbökkel végrehajtott támadásokra, amelyek közül néhány tüzeket okozott Izrael déli területein.

Nem csitul a gázai légi terror Izrael ellen

A hadsereg vadászgépei, tankjai és drónjai legutóbb hétfő hajnalban hajtottak végre ellencsapásokat az övezet déli részén.

A gyújtó- és robbanószerkezetek felbocsátása hosszú szünet után augusztus elején kezdődött újra. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági, természetvédelmi és lakott területeken egyaránt. Megtorlásul Izrael augusztus 11-én határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál. Másnap Beni Ganz védelmi miniszter arra adott utasítást, hogy 28 kilométerről 15-re korlátozzák a tengerparti palesztin övezetben lakók halászati területét.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Beni Ganz a minap a célzott likvidálások politikájának felújításával fenyegette meg a Hamász vezetőit, ha nem szüntetik be a szomszédos izraeli területek elleni támadásokat.

Izrael 1967-ben foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, de 2005-ben kivonult onnan, a terület határait azonban azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget irányító Hamásszal 2014-ben volt.

Izraeli csapástól tartva bujkálnak a Hamász vezetői

A gázai terrorszervezet vezetése attól tart, hogy az izraeliek visszatérnek a célzott likvidálások gyakorlatához.