Izraeli csapástól tartva bujkálnak a Hamász vezetői

A gázai terrorszervezet vezetése attól tart, hogy az izraeliek visszatérnek a célzott likvidálások gyakorlatához. 

Az elmúlt hetekben Gázából több rakétát lőttek ki Izrael délen fekvő városaira és a támadásokra a zsidó állam válaszcsapásokkal reagált. Az izraeli sajtó információ szerint a Hamász politikai és katonai vezetése búvóhelyekre vonult, mivel attól tartanak, hogy őket célozhatja a zsidó állam légiereje – írja a The Times of Israel. 

A palesztin vezetők célzott likvidálása viszonylag ritka esemény, de a közelmúltban Benjamin Netanjahu és Beni Ganz is elejtette, hogy visszatérhetnek ehhez a módszerhez. Ganz csütörtökön megjegyezte, hogy ha kell, Izrael nem csak épületeket, hanem embereket is ki tud lőni.

Ganz pénteken külön figyelmeztette a gázai terrorcsoportokat, hogy ha nem állnak le a támadásokkal, akkor kemény válaszra számíthatnak.

„Az IDF készen áll, megvédi és a jövőben és megfogja védeni a délen lakókat, és mindenkit meg fog támadni, aki megtámad minket és ha szükséges, nagyon keményen oda fogunk csapni” – nyilatkozta Ganz, miután a hadsereg vezető tisztjeivel tanácskozott.

Egy libanoni napilap szerint a gázai terroristák azzal fenyegetőznek, hogy több ezer rakétát lőnek ki Tel-Avivra, ha Izrael újra elkezdi a vezetőik célzott likvidálását. A Hezbollah-barát újság névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a gázai vezetők közvetítőkön keresztül fenyegetést küldtek az izraeli vezetésnek. A cikk szerint

a palesztin vezetés „hadüzenetnek” venné a célzott likvidálást.

Az elmúlt hetekben egyre több gyújtóléggömböt indítottak Gázából. A ballonok több tucat tüzet okoztak a déli városok vidékén.

Bár már évek óta tűzszünet van Izrael és a gázai terrorcsoportok között, időnként fel-fel éled a konfliktus. A tűzszünet fenntartása érdekében Katar több millió dollárnyi segélyt küld Gázába. A héten várható a katari képviselő látogatása, aki a koronavírus kitörése óta nem járt az övezetben.

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy nem engedik be az országba a katari csoportot, ha a terroristák nem állnak le a rakétákkal és a gyújtóléggömbökkel.

Gáza komoly nyomás alatt van, hiszen a támadások miatt Izrael leállította az üzemanyag importot, amely következtében a lakosságnak csak napi 3-4 óra áramszolgáltatás áll a rendelkezésére.

Szderoti polgármester: nincs béke, háborúban állunk!

Alon Davidi az izraeli kormányfőhöz és a védelmi miniszterhez fordult segítségért, miután „Szderot és a Gázával határos települések lakosaira ömlenek a rakéták”.