Szderoti polgármester: nincs béke, háborúban állunk!

Alon Davidi az izraeli kormányfőhöz és a védelmi miniszterhez fordult segítségért, miután „Szderot és a Gázával határos települések lakosaira ömlenek a rakéták”.

„Milyen békéről beszélünk?” — fakadt ki Alon Davidi szderoti polgármester, miután tucatjával érkeznek a rakéták a Hamász palesztin terrorszervezet által irányított Gázai övezetből.

„Egy hete már mindenki csak arról beszél, hogy békét cserélünk békére, én pedig nem értem, hogy miről beszélnek” — mondta Davidi arra utalva, hogy az izraeli kormány a múlt héten bejelentette a kapcsolatok normalizálását az Egyesült Arab Emírségekkel.

„Háborúban állunk, rakéták csapódnak be, az alapvető biztonság sincs meg a lakosok számára”

— mondta a polgármester hozzátéve: „Ébredjenek fel. Szderot és a gázai határtelepülések lakosait elárasztották a rakéták, az emberek rohannak az óvóhelyre”.

Pénteken Szderotban és a környező településeken is többször megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint egy Kasszám-rakétát elfogott a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer.

Az utóbbi napokban legalább 12 rakétát lőttek ki Gázából a dél-izraeli településekre. A gázai terroristák célba vették Askelón városát is. A rakéták többségét semlegesítették, egy lövedék azonban eltalált egy lakóházat Szderotban, és súlyos károkat okozott.

Háborús állapotok a Gázai övezetnél.

A Kan News szerint a Hamász áll a rakétakilövések hátterében. Korábban inkább kisebb palesztin terrorcsoportok támadták a dél-izraeli településeket a Hamász hallgatólagos beleegyezésével, ez alkalommal azonban

a Hamász katonai szárnya, az Izz a-Din al-Kasszám tagjai követhették el a súlyos támadásokat, amelyek következtében öt izraeli megsérült.

Az IDF több légicsapást is végrehajtott éjszakánként az övezet ellen. Az izraeli vadászgépek Hamász-állásokat vettek célba.

Az elmúlt napokban robbanószerrel ellátott léggömböket is eregettek a palesztinok az izraeli határtelepülések irányában. Csak pénteken több mint húsz helyen csaptak fel a lángok.

Egy ilyen terror-luftballon egy beérsebai ház tetején landolt. Kirjat Gat ipari parkjában pedig robbanószert találtak.

Az N12 értesülései szerint a Hamász azért kezdeményezte a támadásokat, mert nyomást akar gyakorolni Katarra annak érdekében, hogy küldjön készpénzt a gázai családoknak.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerdán azzal fenyegette meg a gázai palesztin frakciókat, hogy ha folytatják a rakétakilövéseket és robbanóléggömbök eregetését, akkor az IDF kiterjeszti a támadásait, és akár a célzott likvidálásokat is felújíthatja.

Fokozódik a gázai rakétaeső Dél-Izraelre

Tucatnyi rakétával és közel félszáz gyújtóléggömbbel támadták Izraelt az éjszaka.