Fokozódik a gázai rakétaeső Dél-Izraelre

Tucatnyi rakétával és közel félszáz gyújtóléggömbbel támadták Izraelt az éjszaka a palesztinok lakta Gázai övezetből. A Vaskupola légvédelmi rendszer sikerrel hatástalanította a többségét, de a Hamász terrorszervezethez köthető agresszorok így is újabb károkat okoztak.

Éjszaka tizenkét rakétát lőttek ki a Gázai övezetből a dél-izraeli településekre. Az izraeli hadsereg (IDF) válaszul három hullámban támadott az övezetben.

A Vaskupola a 12 Gázából indított rakétából kilencet semlegesített, de a luftballonokhoz erősítve átküldött 42 gyújtóbomba olyan károkat okozott, hogy péntek reggeltől tilos mezőgazdasági munka végzése a Gázai övezethez közeli területeken

írja a The Jerusalem Post.

Többen sokkos állapotba kerültek, Szderot városában egy házban keletkezett kár, és egy nő is könnyebben megsérült, amikor az óvóhely felé igyekezett.

Az IDF közölte, hogy válaszul a légierő a Hamász földalatti infrastruktúráját támadta, mindezt sorozatos, három hullámban végrehajtott rakétacsapásokkal.

Izrael az elmúlt héten több hasonló éjszakai csapást is végrehajtott a Gázát irányító iszlamista szervezet állásai ellen, ahonnan folyamatosan támadják Izraelt.

Nem áll le a Hamász a gyújtogatással, újabb izraeli válaszcsapások

Hiábavalónak tűnik az egyiptomi közvetítés, a Hamász folytatja a gyújtogatásokat a lufin küldött bombákkal. Izrael újabb légitámadással válaszolt.

„Minden rakéta vagy gyújtóléggömb, amely Izraelben landol és megsérti államunk szuverenitását, egy helyről jön: a Hamásztól. Ilyen támadásokkal a Hamász vezetői aláássák a gázai emberek érdekeit és csökkentik az ő lehetőségeiket arra, hogy biztonságban és tisztességben élhessenek”

— fogalmazott Beni Ganz izraeli védelmi miniszter a minap, hozzátéve hogy az izraeli hadsereg addig fogja folytatni a válaszcsapásokat, amíg a terroristák nem hagynak fel támadásaikkal.

Pénteken Reuven Rivlin, a zsidó állam elnöke intézett szavakat a lakossághoz. Elsősorban együttérzéséről biztosította a bombákkal veszélyeztetet régió polgárait. Mint fogalmazott: „Veletek vagyunk, helytállásotokért teljes elismerésünkkel adózunk”.

Rivlin elnök hozzátette:

Nem válhat rutinná a bombázás, a rakétatámadás. (…) A hadseregünk erővel és elszántsággal fog válaszolni minden támadás után mindaddig, amíg ez szükséges, mégha mindez idővel és türelemmel is jár”.

Katar 30 millió dollárt adott a Hamásznak

Egy-egy család 100 dollár (31 600 forint) segélyt kapott.