Nem csitul a gázai légi terror Izrael ellen

Két hete megállás nélkül támadják Izraelt Gázából, ahonnan a rakéták mellett luftballonokban szállított gyújtóbombákkal tüzelnek a Hamász terroristái. Az agresszorok fokoznák a tempót, pedig lehet, a héten kifogyhatnak az apanázsból.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalig 13 egymást követő napon hajtott végre támadásokat a Gázai övezetben, válaszul az onnan érkező légi terrorra — írja az Új Kelet internetes kiadása.

Szombaton a Molotov-koktélt szállító léggömbök 35 tüzet okoztak az izraeli területeken, vasárnap pedig legalább 28 helyszínen keletkezett tűz. Két bombagyanús eszközt szállító léggömb landolt Eskol régióban, az egyik egy játszótér mellett. Sérülés vagy anyagi kár nem történt.

Az elmúlt egy hétben négy gázai rakétatámadásra került sor, mely során összesen 18 rakétát lőttek ki a zsidó államra a terror léggömbök pedig több mint 200 tüzet okoztak. 

Az izraeli hadsereg vadászgépei, tankjai és drónjai legutóbb hétfő hajnalban hajtottak végre ellencsapásokat a Gázai övezet déli részén. Célpontjaik között ezúttal is a Hamász katonai pozíciói és föld alatti bázisai voltak.

Izraeli csapástól tartva bujkálnak a Hamász vezetői

A gázai terrorszervezet vezetése attól tart, hogy az izraeliek visszatérnek a célzott likvidálások gyakorlatához. 

Sajtóbeszámolók szerint a Hamász teljes vezetése a búvóhelyeiken tartózkodik a Gázai övezetben, felkészülve annak lehetőségére, hogy Izrael visszatér az úgynevezett „célzott gyilkosságok” alkalmazásához.

A libanoni Al-Akhbar c. lap arról számolt be, hogy a gázai frakciók közvetítőkön keresztül figyelmeztették Izraelt: amennyiben a zsidó állam visszatérne ehhez a módszerhez — a terrorszervezetek magas rangú tagjainak kiiktatásának politikájához –, egy nagy és koordinált válaszra számíthat, beleértve több ezer, Tel-Avivra kilőtt rakétát.

A Hezbollah-párti újságnak nyilatkozó források szerint

egy kiiktatási műveletet Izrael részéről hadüzenetként fognak értékelni, és válaszul „az ellenállás több ezer rakétával porig égeti Tel-Avivot, az olyan dolgok mellett, amelyekre a megszálló [Izrael] nem is számít”.

Az Izrael és a gázai terrorszervezetek közötti feszültség tetőzése közepette esedékes Mohammed al-Emadi katari küldött látogatása az övezetbe, több tízmillió dolláros készpénz segéllyel.

Izrael kilátásba helyezte, hogy nem fogja beengedni a pénzt Gázába, ha a léggömbök és a rakétatámadások folytatódnak.

Katar 30 millió dollárt adott a Hamásznak

Egy-egy család 100 dollár (31 600 forint) segélyt kapott.