Ganz: Izrael katonai fölénye fontos nemzetbiztonsági kérdés

Beni Ganz miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter a The Jerusalem Postnak adott interjújában megerősítette: az amerikaiak Egyesült Arab Emírségekkel kötött hadászati megállapodása Izrael számára is rejt előnyöket.

Az Egyesült Államok segítségével tető alá hozott izraeli-emírségi békemegállapodás lehetőséget nyújt az Öböl-menti országnak amerikai fegyverek, így vadászrepülőgépek vásárlására. Miután tegnap az első El Al repülőgép izraeli és amerikai delegációt vitt az Emírségekbe, Beni Ganz megjegyezte:

„Izrael katonai erőfölénye megmarad a térségben, mindegy milyen megállapodást köt az Egyesült Államok és az Emírségek, mert ez nagyon fontos Izrael biztonsága szempontjából.

Mi is számos megállapodást kötünk az Egyesült Államokkal, melyek által mi is új fegyverekhez jutunk. Ez a megállapodás nem csak egy fél részére nyújt előnyöket” – mondta Ganz.

A miniszterelnök-helyettes azt is hozzátette: „Korábban is mondtam, de megismétlem, tudjuk jól, miként kell gondoskodni arról, hogy biztonsági szempontjaink érvényesüljenek. Erről magam gondoskodom.”

Pompeo Izraelben: az Emírségek is kap fejlett fegyvereket

Jeruzsálem és Abu Dzabi megállapodása óta kérdés, kaphat-e az arab ország F-35-ös vadászbombázót. Most úgy tűnik, igen.

Jared Kushner, Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója hétfőn szintén megvédte azt a megállapodást, mely szerint az Egyesült Államok F-35-ös vadászbombázókat ad el az Emírségeknek, mondván, Izrael katonai erőfölénye ezután is garantált.

„Az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek közti megállapodás nagyon különleges, csakúgy, mint az Izraellel kötött”- mondta Kushner, hozzátéve, hogy a fegyvereladás részleteit Benjamin Netanjahu Donald Trump elnökkel fogja részleteiben megbeszélni.

Ganz egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy Izrael mit kér majd az Egyesült Államoktól az Emírségeknek eladott F-35-ösök fejében.

„Tudjuk mit akarunk kérni és azt is tudjuk, mit kaphatunk azért cserébe, hogy Amerika eladhat vadászgépeket az Emírségeknek. Ez mind egyezik a Közel-Kelet jövőjéért dolgozó stratégiánkkal” – mondta Ganz, reflektálva arra, hogy az USA évek óta ad el fegyvereket az Emírségeknek.

Arra a kérdésre, hogy mit nyer mindezzel az Emírségek, Ganz azt válaszolta, hogy ily módon együtt fog majd tudni működni Izraellel.

„Valóban, elképzelhető valamiféle koalíció, ami pozitív fejlemény lehet. Egyesek szerint jobb, ha az Emírségek amerikai fegyverekkel rendelkezik, mint ha orosz vagy kínai harcászati eszközökkel. Persze minden kétféleképpen sülhet el.”

Az Egyesült Államok közel-keleti békekonferenciát tervez a jövő hónapra

A tervek szerint a békekonferencia számos öböl-menti arab ország bevonásával zajlana. Az amerikai kormányzat azon dolgozik, hogy Izrael mellett olyan országok részvételét biztosítsa, mint Bahrein, Omán, Marokkó, Szudán és Csád.

Ganz a múlt héten megbeszéléseket folytatott emírségi kollégájával, Mohammed bin Ahmad Al Bawardival, és azt nyilatkozta, szerinte még sok beszélgetés fog kettejük közt lezajlani, „az pedig mindegy, hogy ez itt Izraelben, vagy ott, az Emírségekben lesz.”

Ganz méltatta Netanjahu, Trump és Kushner a békemegállapodás elérése érdekében kifejtett erőfeszítéseit is.

„Ez a megállapodás nem csak Izraelnek vagy az Emírségeknek előnyös. Egyfajta dominót is elindíthat, mely hozzájárul a Közel-Kelet békéjéhez, de legalábbis a kapcsolatok normalizálásához.” Ganz elmondta, nem tartja helyénvalónak, hogy nem tájékoztatták előre a békemegállapodásról, de azt is elmondta, hogy a lényeg, hogy azt sikerült elérni.

„Különbség van a teljes meglepetés – amilyen ez is volt számomra – és a helyzet adta meglepetés közt, ami ennek a megállapodásnak az időzítése.”

A megállapodáshoz gratulált az ellenzék vezetője, Jair Lapid is, egyben reményét fejezte ki, hogy a békepaktumot más országok is követni fogják.

Avigdor Liberman, az ellenzéki Jiszráel Bétéjnu párt vezetője azonban kritizálta Netanjahut a megállapodás miatt: „Minden megállapodás egy-egy arab országgal természetesen rendkívül fontos.

Azonban ez nem béke a békéért, ahogy azt Netanjahu szereti hangsúlyozni, hanem azt jelenti, hogy Netanjahu a Júdea és Szamária területeit érintő jogkiterjesztést és az amerikai F-35-ök eladását adta cserébe a békepaktumért”

– fogalmazott Liberman.

Mint ismeretes, augusztus 13-án jelentette be Donald Trump amerikai elnök, hogy 26 év után először ismét békét köt egy arab ország Izraellel. Az Egyesült Arab Emírségekkel kötött békepaktum arról is rendelkezik, hogy Izrael felfüggeszti a Júdea és Szamária területeit érintő jogkiterjesztési folyamatot illetve, hogy az Egyesült Államok csúcstechnológiájú fegyvereket adhat el az öböl menti országnak.

Kushner: „Izrael készen áll a békére. Ha a palesztinok is békét akarnak, itt a lehetőség”

Jared Kushner és Robert O’Brian, a Trump-adminisztráció biztonságpolitikai tanácsadója Benjamin Netanjahuval tárgyalt Jeruzsálemben.