Trump: „Biden Amerikájában senki nem lesz biztonságban”

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján, csütörtökön.

A Fehér Ház Rózsakertjében rendezett ünnepségen az elnök – mint fogalmazott – „hálával telt szívvel és határtalan optimizmussal” fogadta el pártja elnökjelöltségét.

„Támogatásuk megtisztel” – mondta beszéde elején, majd dicsérte azt a „különleges fejlődést, amelyet együtt értünk el”. Mint mondta: a következő négy évre ugyanezt ígéri. „Az új elnöki ciklusban ismét a történelem legnagyszerűbb gazdaságát építjük újra, gyorsan visszatérünk a teljes foglalkoztatottsághoz, a növekvő jövedelmekhez és a fellendüléshez” – mondta.

Beszéde további részében – elemzők által ambiciózusnak minősített – gazdasági terveket vázolt fel.

Tíz hónap alatt tízmillió új munkahelyet, további egészségbiztosítási reformokat ígért, valamint azt, hogy elsősorban Kínából „visszatelepítik” Amerikába az egészségügyi gyártókapacitásokat.

Párhuzamot vonva a Republikánus és a Demokrata Párt között azt hangoztatta, hogy két, egymástól nagyon eltérő vízió, filozófia és világnézet jellemzi őket. A választás tétje szerinte: „vagy szocializmus, vagy Amerika maradjon olyannak, amilyennek szeretjük”. Leszögezte: ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk „a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el”.

Fotó: MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch

Kormányzata eddigi eredményei közül felidézte – a gazdaság teljesítménye mellett – az illegális bevándorlásra vonatkozó politikát, az amerikai-mexikói határon épülő falat, a bíróságokon elért személyi változásokat és a külpolitikában elért sikereket.

Utóbbiak között említette a NATO megerősítését, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerését, a nemrégiben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között aláírt békemegállapodást, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, valamint az iráni Kászim Szulejmáni likvidálását.

Kitért a koronavírus-járványra, beszédében a vírust következetesen „Kína-vírusnak” nevezte. Felidézte, hogy barátai is áldozatul estek a járványnak. Mint mondta, az év végéig, de talán még korábban is készen állhat az oltóanyag. A világjárványért ezúttal is Kínát okolta.

Demokrata párti kihívóját, Joe Bident „Kína bábjának” nevezve kijelentette, hogy a járványellenes küzdelemben a demokraták, „sajnos, már a kezdetektől fogva csakis pártoskodó bírálatokra voltak képesek”. Emlékeztetett arra: amikor úgy döntött, hogy betiltja a beutazást Kínából, „Joe Biden ezt hisztérikus és idegengyűlölő lépésnek nevezte. Ha rá hallgattunk volna, akkor százezrekkel több amerikai hal meg” – mondta Trump.

Az amerikai elnök nagy teret szentelt a demokraták és elnökjelöltjük, Joe Biden bírálatának. „Joe Biden gyenge”, aki „a radikális baloldal bábja” – szögezte le. Biden korábbi szóbotlásaira és általa „árulásoknak” minősített véleményváltoztatásaira utalva hangsúlyozta: a demokrata párti politikus „az egész életét a történelem rossz oldalán töltötte”.

Kamala Harris: „Biden nem köti majd feltételekhez Izrael támogatását

Az amerikai demokrata párti alelnökjelölt, Kamala Harris a párt zsidó származású támogatóinak arról beszélt, hogy Joe Biden megválasztása esetén az nem köti majd feltételekhez az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segélyt – számol be a The Jerusalem Post.

Felidézte, hogy a demokraták gyakran emlegetik a társadalmi igazságtalanságokat, majd feltette a kérdést: vajon miképpen is vezetnék azok után az országot, hogy romba döntötték? Utalt arra, hogy a demokraták szervezték ki a munkahelyeket külföldre, s szerinte most adóemelést terveznek.

„Biden Amerikájában senki nem lesz biztonságban” – jelentette ki. Ígéretet tett arra, hogy továbbra is a rendfenntartó erők mellett áll, ellentétben a demokratákkal. Ezzel Biden azon korábbi felvetésére reagált, hogy elnökként csökkentené a rendőrségi költségvetést, s a felszabaduló összeget úgynevezett közösségi tervekre fordítaná.

Trump leszögezte: „a rendőrségnek vissza kell adni a hatalmat”, hozzátéve, „soha nem engedhetjük meg, hogy a csőcselék uralkodjék”.

A zárónapon egyébként – amelynek témája az „Amerika nagyszerűsége” gondolat volt – a talán legbefolyásosabb republikánus politikusok mondtak beszédet: Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakcióvezetőjétől Kevin McCarthyn, a képviselőházi republikánus csoport vezetőjén át az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb idegsebészéig, Ben Carsonig, aki a Trump-kormányzat építési és lakásügyi tárcáját irányítja.

McConnell azt hangsúlyozta, hogy a demokrata párti politikusok ingyenes orvosi ellátást akarnak, még az illegális bevándorlóknak is, nem hajlandóak megvédeni a magzati életet, és az egész országot olyan „mocsárrá” változtatnák, „mint Washington”. McCarthy az elmúlt négy év eredményeit sorolta, arra emlékeztetve, hogy a jelenlegi kormányzat „a világ valaha volt legerősebb gazdaságát” építette fel, védelmébe vette az abortuszellenes mozgalmat, és szembeszállt Kínával is.

 Nancy Pelosi képviselőházi elnök szorgalmazta, hogy Joe Biden, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje ne vegyen részt az újraválasztásáért induló, republikánus párti Donald Trump elnökkel folytatandó elnökjelölti vitákon. A szövetségi törvényhozásban tartott sajtókonferencián a demokrata párti házelnök azzal érvelt, hogy Donald Trump szerinte „bagatellizálná” a három elnökjelölti vitát.

„Én nem legitimálnék sem eszmecserét, sem elnökjelölti vitát vele” – fogalmazott Pelosi. Hozzáfűzte azonban, hogy tudomása szerint Biden kampánytörzse másként vélekedik erről.

Joe Biden csütörtökön az MSNBC televíziónak adott interjújában megerősítette, hogy részt vesz a három elnökjelölti vitán. Három ilyen televíziós vita lesz: az első szeptember 29-én az ohiói Clevelandben, majd október 15-én a floridai Miamiban és 22-én Nashville-ben, Tennessee államban.

Az afroamerikai Ben Carson – aki a baltimore-i Johns Hopkins kórházban volt sebész – az ország egyes városaiban eluralkodott erőszakról és a fajgyűlöletről beszélt. Beszéde elején együttérzését fejezte ki a wisconsini Kenoshában egy rendőr által hátba lőtt Jacob Blake családjának.

„Ahhoz, hogy változást érjünk el, legelőször is össze kell fognunk a szeretet jegyében” – fogalmazott. Hangoztatta: semmi sem áll távolabb Donald Trumptól, mint a fajgyűlölet.

Az erőszakba torkolló tüntetésekről szólt Rudy Giuliani is, New York egykori híres polgármestere, jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje. „Ezek a folytonos lázongások a demokraták irányította városokban egyértelmű képet festenek arról, milyen lenne a jövő egy Biden-elnökség alatt” – állította. Majd hozzáfűzte: Trumpra kell voksolni, mert „ő tudja megvédeni az amerikaiak biztonságát, és megőrizni az amerikai életformát”.

A tűzijátékkal véget ért rendezvény idején a Fehér Ház előtt néhány százan tüntettek.

Radikálisokként jellemezték a demokratákat a republikánusok elnökjelölt-állító konvencióján

Nikki Haley szerint „a demokraták víziója Amerika számára a szocializmus, és Biden a szocialista baloldallal katasztrófa lenne” Amerikának.