Szijjártó: Magyarország a lengyel álláspontot támogatja a belarusz elnökválasztással kapcsolatban

A visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk” Fehéroroszország esetében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton azt mondta, hogy Fehéroroszországban – nemzetközi megfigyelők részvételével – meg kell ismételni az elnökválasztást.

Szijjártó Péter azt írta: „minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán”.

Emlékeztetett: hétfő reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkevics lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván tárcavezetővel beszélt, majd egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt telefonon.

Szijjártó Péter kiemelte: a visegrádi összefogás ereje és fontossága most is megmutatkozik, „mi is a lengyel álláspontot támogatjuk”, különös tekintettel a Fehéroroszországban élő jelentős nagyságú lengyel nemzeti közösségre.

A baloldal és a sajtója napok óta kapkodva, összevissza beszél arról, hogy a kormány mit gondol a fehérorosz helyzetről. Eközben Szijjártó Péter folyamatosan tárgyalt, mert ilyenkor nem kapkodni kell

— kommentálta a hírt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfői Facebook-bejegyzésében.

„Ma pedig Miniszter úr elmondta, hogy a lengyel álláspontot támogatjuk”

— fűzte hozzá.

A baloldal ezúttal egy fontos nemzetközi ügyet akar saját politikai céljaira felhasználni.

„Valójában őket nem Belorusz, főleg nem a belorusz emberek érdeklik”, csak az, hogy támadhassák a kormányt, szokás szerint hamis vádakkal. „Több higgadtságot, elvtársak!”

— áll Menczer Tamás Facebook-bejegyzésében.

Keleti partnerünk, Lukasenko

Fehérorosz ügyben a magyar álláspont teljesen érthetetlen, rejtély, hol van itt a magyar nemzeti érdek. Seres László publicisztikája.