Rendőri erőszak Minszkben, Litvániába menekült az ellenzék vezetője

Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt Litvániában tartózkodik, és biztonságban van – írta Linas Linkevicius litván külügyminiszter a Twitteren.

A politikust csapata azóta nem tudta elérni, hogy hétfőn elhagyta a választási bizottság épületét.

A választási bizottság előzetes eredményei alapján Lukasenka 80,08 százalékot, míg Cihanouszkaja 10,9 százalékot szerzett a vasárnapi elnökválasztáson. A részvételi arány 84 százalékos volt. A végeredményt augusztus 14-én teszik közzé.

Cihanouszkaja bejelentette: nem fogadja el a hivatalos eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének.

A litván miniszter előtte a Minszkben elszabadult utcai indulatok miatt aggodalmát fejezte ki, biztonságban van-e az ellenzéki elnökjelölt, két gyermek anyja. A gyerekeket a politikusnő már korábban külföldre szöktette, férje, egy ismert ellenzéki blogger, börtönben ül. Cihanouszkaja közvetlenül a választás után még azt közölte, hogy az országban marad és tovább küzd az igazáért.

Lukasenko biztonsági erői miatt azonban a politikusnő fenyegetve érezte magát, hiszen az elnök a hadsereg bevetését is kilátásba helyezte annak érdekében, hogy bebiztosítsa a hatalmát.

Közben az amerikai elnök hivatala, a Fehér Ház „mély aggodalmának” ad hangot a fehéroroszországi elnökválasztás eredménye és a választást követő helyzet miatt – jelentette ki Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője Washingtonban hétfőn délután tartott sajtókonferenciáján.

„Felszólítjuk a fehérorosz kormányzatot, hogy tartsa tiszteletben a békés gyülekezés szabadságát, és tartózkodjék az erő alkalmazásától” – fogalmazott a szóvivőnő. McEnany leszögezte azt is: „ellenzéki jelöltek megfélemlítése és békés tüntetők, valamint újságírók letartóztatása érvényteleníti a választási folyamatot”.

Washington mellett a francia és a brit kormány is arra szólította föl a minszki vezetést, hogy tanúsítson önmérsékletet, és ne alkalmazzon erőszakot a tüntetőkkel szembeni a London szerint „súlyos csalásokkal” tarkított fehérorosz elnökválasztás után.

„Csótányellenes” kampánnyal menesztenék a fehérorosz diktátort

Belaruszban jelenleg nincs olyan politikai ellenzék, amely valódi kihívója lehetne az országot vaskézzel irányító Lukasenkónak. Eperjesi Ildikó elemzése.

A brit külügyminisztérium Twitter-üzenetben úgy fogalmazott, „teljességgel elfogadhatatlan az erőszak és az a szándék a fehérorosz hatóságok részéről, hogy elfojtsák a tiltakozásokat”. Elfogadhatatlan továbbá az is, hogy a brit nagykövetség munkatársait és a diplomáciai közösség más tagjait megakadályozták abban, hogy teljesítsék kötelezettségüket mint akkreditált független választási megfigyelők – tette hozzá a brit külügyi tárca.

A francia külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az elnökválasztás eredményének vasárnap esti kihirdetése után spontán összegyűlt tiltakozók elleni hatósági erőszak miatt, egyszersmind fölszólított arra, hogy „teljes és átlátható módon” hozzák nyilvánosságra a voksolás eredményét. Az EU külön is bírálta a hatósági erőszak „aránytalan és elfogadhatatlan” bevetését. Nyugati megfigyelők szerint a fehérorosz választások ezúttal sem voltak sem szabadok, sem tisztességesek.

Fehéroroszországban hétfőn jelentették be, hogy a hivatalos eredmények szerint a vasárnap tartott elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka elnök nyerte meg, a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék kétségbe vonta a választás tisztaságát és eredményeit, Párizs és London önmérsékletre intette Minszket, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását sürgette.

Meghalt egy tüntető a fehérorosz fővárosban, amikor a kezében felrobbant egy pokolgép, amit elhajítani készült az Aljakszandr Lukasenka elnök újraválasztása elleni tüntetésen – jelentette be hétfő este a helyi rendőrség.

A kiadott közlemény szerint a tüntető a robbanószerkezetet a rendfenntartók közé próbálta dobni, de az a kezében működésbe lépett, és megölte őt. A rendőrség szóvivője megerősítette a tüntető halálát. Hozzátette, hogy többen megsebesültek az esetnél, de részletekkel nem szolgált.

A bejelentés azután történt, hogy a rendőrség hétfő este könnygáz és gumilövedékek használatával oszlatott fel tiltakozó megmozdulásokat, amelyet a vasárnapi elnökválasztás eredménye miatt kezdődtek.

Az ellenzéki tüntetők már előző éjjel is összecsaptak a rendőrséggel, miután kihirdették Aljakszandr Lukasenka elnök elsöprő győzelmét a vitatott tisztaságú elnökválasztáson.

Az eddigi legnagyobb ellenzéki tüntetést tartották Fehéroroszországban

Minszkben állítólag letartóztatták a Wagner hírhedt orosz magánhadsereg tagjait.