Az eddigi legnagyobb ellenzéki tüntetést tartották Fehéroroszországban

Fehéroroszország modern kori történetének legnagyobb politikai demonstrációját tartották csütörtökön este Minszkben, amelyet Szvjatlana Cihanuszkaja szervezett. Az ellenzéki elnökjelölt indulni akar eltiltott férje helyett az augusztusban esedékes voksoláson a több mint negyedszázada regnáló Aljakszandr Lukasenko ellen.

Több tízezer ember gyűlt össze a minszki Népek Barátsága parkban a hat órán át tartó ellenzéki megmozdulásra. A Vlaszna emberjogi szervezet szerint hatvanezer ember vett részt a tüntetésen annak ellenére, hogy a fehérorosz ellenzéket az utóbbi időben egyre több hatósági zaklatás éri.

Az emberek zászlókkal és ellenzéki szlogenekkel feliratozott luftballonokkal  a kezükben vonultak fel.

Amint azt egy aktivista a mikroblogján írta: „Fehéroroszország ébred, és senki nem állíthatja meg.”

Az ellenzéki összefogás három vezetője szólalt fel. A beszédek lényege az volt, hogy az augusztus 9-én esedékes elnökválasztás kampányában üldöztetésnek vannak kitéve. A rendezvény végén a résztvevők mobiltelefonjaikkal világítottak. A rendőrség a helyszínen figyelte az eseményeket, de nem avatkozott be.

Szvjatlana Cihanovszkaja a minszki kampánygyűlésen. Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Fehéroroszországban minden eddiginél jobban aktivizálta magát az ellenzék, amióta a 26 éve uralmon lévő államfő, Aljakszandr Lukasenko bejelentette, hogy hatodjára is szeretné megválasztatni magát.

Lukasenko, akit Európa utolsó diktátoraként emlegetnek, autoriter stílusban gyakorolja a hatalmat az egykori szovjet tagköztársaság fölött.

Az utóbbi időben azonban megfigyelők szerint derekasan küzd Vlagyimir Putyin orosz elnök azon tervei ellen, hogy egyesítsék a két országot, ezért sokan benne látják a fehérorosz szuverenitás garanciáját.

A szervező Cihanoszvkaja azt követően döntött arról, hogy indul a voksoláson, hogy férjét, a népszerű bloggert megakadályozták ebben a hatóságok arra hivatkozva, hogy orosz zsoldosokkal együttműködésben zavargásokat akar kelteni.

„Azok az emberek, akik normális életre vágynak, nem bűnözők” – mondta Cihanovszkaja, aki tagadta a férje ellen felhozott vádakat. „Ők a mieink, olyan emberek, akik békés hatalomváltást akarnak” – tette hozzá az elnökjelölt.

Fehéroroszországban egyébként hivatalos közlések szerint a napokban letartóztatták a hírhedt Wagner orosz katonai magáncég 33 tagját.

A minszki vezetés szerint az orosz zsoldosokat azért küldték oda, hogy destabilizálják az országot az elnökválasztás előtt. Terrorizmussal vádolják őket. Állítólag 14-en közülük harcoltak a kelet-ukrajnai háborúban.

A fehérorosz hatóságok szerint több mint kétszáz külföldi zsoldos érkezett az országba. A letartóztatások után Fehéroroszország és Ukrajna megerősítette az ellenőrzést a határain.

„Csótányellenes” kampánnyal menesztenék a fehérorosz diktátort

Belaruszban jelenleg nincs olyan politikai ellenzék, amely valódi kihívója lehetne az országot vaskézzel irányító Lukasenkónak. Eperjesi Ildikó elemzése.