Amerikai kémfőnök: Peking, Moszkva és Teherán is beleszólna a választásokba

Szokatlan módon közleményt adott ki az amerikai kémelhárítás igazgatója, amelyben arra figyelmeztet: külföldi országok nyílt és titkos módszerekkel egyaránt igyekeznek befolyásolni a 2020-as elnökválasztást. 

Peking és Teherán Donald Trump republikánus amerikai elnök, Moszkva pedig Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje meggyengítését szeretné elérni – ez áll William Evanina, az amerikai Országos Elhárítási és Biztonságpolitikai Központ (NCSC) igazgatója közleményében.

Az amerikai elhárítás csúcsvezetője szerint Kína, Irán és Oroszország elsősorban interneten terjesztett félrevezető információkkal próbálja meg befolyásolni az amerikai választókat, igyekszik majd zavart kelteni, és megingatni a választók bizalmát a demokratikus folyamatokban.

A beavatkozás módja lehet a szakember szerint a választási folyamat akadályozása, adatlopás, vagy a választási eredmények megkérdőjelezése.

Mint a titkosszolgálati vezető írta: a külföldi országok igyekeznek eltéríteni a választói akaratot, megváltoztatni az amerikai politikát, növelni az ellentéteket az Egyesült Államokban. Szerinte sok országnak van „preferenciája arra vonatkozóan, hogy ki nyerje a választásokat”, de a fent említett három ország ad okot a legnagyobb aggodalomra.

Mint a kémfőnök írta: Kína és Irán azt szeretné, ha Donald Trumpot nem választanák újra. Peking ugyanis „kiszámíthatatlannak” tartja Trumpot, ezért a személyét érintő bírálatokra összpontosít.

Teherán viszont nemcsak Trumpot bírálja, hanem – Evanina megfogalmazásában – „az amerikai demokratikus intézmények meggyengítésével és az ország választások előtti megosztásával próbálkozik”.

Oroszország pedig – a hírszerzői elemzések szerint – „már meg is próbált beavatkozni Joe Biden lejáratásával”. „A Kremlhez kapcsolható szereplők Donald Trump jelöltségét próbálják támogatni különböző közösségi platformokon és az orosz televízióban” – jegyezte meg Evanina.

Az igazgató szerint azonban:

„ellenfeleink nehezen tudnak majd széles körben beavatkozni, illetve manipulálni a választási eredményeket”.

Az amerikai titkosszolgálati vezetők egyetértenek azzal, hogy Oroszország már a 2016-os elnökválasztási folyamatba is beavatkozott. Szerintük Moszkva internetes dezinformációs kampánnyal igyekezett segíteni Trumpnak, amit a Kreml tagad. A Robert Mueller volt FBI-igazgató által vezetett nyomozás azonban azt nem állapította meg, hogy Donald Trump kampánya összejátszott volna az oroszokkal.

Elnöki vizit Texasban. Fotó: MTI/AP/Tony Gutierrez

Az amerikai elnök pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: „nagyon alaposan megvizsgálják” a választásokba történő beavatkozásról szóló nyilatkoztatot. Trump szerint azonban Moszkva nem próbál meg neki segíteni újraválasztatni magát. „Úgy vélem, hogy Donald Trump az utolsó ember, akit Oroszország az [elnöki] hivatalban látni akar” – fogalmazott az államfő, aki szerint „soha senki nem volt keményebb Oroszországgal szemben, mint én”.

Trump azt is mondta, hogy Kína „imádná”, ha elveszítené a választásokat, mert ha Joe Biden nyerne, akkor a kínaiak „tulajdonba vennék a hazánkat”.

Az amerikai elnök egyébként nemrég a levélszavazatokkal kapcsolatban adott hangot aggodalmának, sőt még a novemberben esedékes választások elhalasztását is pedzegette, amit nemcsak a demokraták részéről, hanem saját pártja soraiból is felzúdulás fogadott.

Mint Evanina közölte: az amerikai titkosszolgálatok „továbbra is ellátják majd a jelölteket és a politikusokat a választásokkal kapcsolatos veszélyekről szóló titkos információkkal”.

„Példa nélküli a közvéleménynek és más érintetteknek a választásra irányuló fenyegetésekről eddig nyújtott titkosszolgálati tájékoztatás” – fogalmazott Evanina.

A demokraták egyébként korábban nehezményezték, hogy az amerikai titkosszolgálatok nem adnak közre információt az idei elnökválasztásba történő esetleges külföldi beavatkozási kísérletekről.

A közlemény nyilvánosságra hozatalát viszont a szenátus hírszerzési bizottságának vezető politikusai most méltatták.

A nyilvánosság a legjobb módszer a külföldi beavatkozások elleni küzdelemhez – fogalmazott Marco Rubio republikánus és Mark Warner demokrata párti szenátor. Ugyanakkor mindketten azt javasolták a felelős politikusoknak, hogy a hírszerzési információkat ne használják politikai fegyverként, mert „ez csak politikai ellenfeleink malmára hajtaná a vizet”.

Trump ultimátuma a kínai kommunistáknak és a Microsoftnak

Az elnök szerint a TikTok és a WeChat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ezért „agresszív intézkedéseket” kell tenni tulajdonosaik ellen.