A vérvád visszatérésétől tart a Rágalmazásellenes Liga

A zsidók, mint sebezhető kisebbség, érzékenyek az ellenük irányuló összeesküvés-elméletekre, amelyek a koronavírus járvánnyal összefüggésben is terjednek a Rágalmazásellenes Liga (ADL) egyik vezetője szerint – írja az Israel Hayom.

A COVID-19 járvány közepette a zsidó közösségek világszerte attól tartanak, hogy a „megismétlődik a történelmi megbélyegzés és a zsidókat érintő bűnbakképzés a válság idején” – mondta Sharon S. Nazarian, az ADL nemzetközi ügyekért felelős volt vezetője, a Haifai Egyetem Amerikai Társasága által szervezett online előadáson.

„Sebezhető kisebbségként a zsidók érzékenyen reagálnak az összeesküvés-elméletek felerősödésére – különösen a nem demokratikus országokban, ahol a kormányok a kisebbségeket, gyakran konkrétan a zsidókat kiáltják ki bűnbaknak a saját hibáik leplezése érdekében”

– fogalmazott Nazarian, aki a Kaliforniai Egyetem Younes & Soraya Nazarian Izraeli Tanulmányok Központja alapítója, és tagja a Haifai Egyetem kormányzótanácsának.

Sharon S. Nazarian vezeti az ADL munkáját az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szembeni harcban világszerte. A járvány kitörése óta konzultál a zsidó szervezetekkel a világ minden táján. Azt tapasztalta, hogy nemcsak a járvány, hanem az annak következtében létrejövő gazdasági visszaesés és a munkanélküliség növekedése felerősíti az antiszemita konspirációs elméleteket.

„Az ADL-nél, ahogy mindig is tettük, fel fogjuk emelni szavunkat az antiszemitizmus ellen, minden olyan esetben, ahol erre példát látunk”

– mondta Nazarian.

Anti-Semitism: Combatting the Other Global Pandemic

A discussion with DR. SHARON S. NAZARIAN, Senior Vice President in International Affairs at the Anti-Defamation League and Member of University of Haifa’s Bo…

„Civil jogvédő szervezetként, amely már régóta harcol a polgárjogokért, kiállunk az ország többi civil jogvédő szervezete mellett, és mindazok mellett, akik demonstrálnak, akik valóban úgy érzik, hogy most jött el a pillanat leszámolni a rendőri brutalitással és a rasszizmussal, amely az ország intézményeiben létezik ebben az országban”

– fogalmazott az ADL illetékese.

„Amikor viszont a narratívák átlépnek egy vonalat, és eltérítik azokat antiszemita és Izrael-ellenes irányokba, az ellen is felszólalunk, ez nem is lehet kérdés”

– jelentette ki Sharon S. Nazarian.

Modern kori vérvád: Izraelben képzik a rasszista amerikai rendőröket

Egy amerikai palesztinpárti szervezet az Amnesty International egy négy évvel ezelőtti cikkét vette elő konteójához.

Ezzel a nyilatkozattal arra utalt, hogy az ADL és más zsidó szervezetek csak visszafogottan támogathatják a Black Lives Matter által szervezett tüntetéseket szerte az Egyesült Államokban, mert annak számos résztvevője Izrael-ellenes és antiszemita kijelentéseket is tesz.

Azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média lett a fő felhajtóereje a gyűlöletbeszédnek és az antiszemitizmusnak, Sharon S. Nazarian azt mondta,

az olyan vállalatoknak, mint a Facebook, „észlelniük kell azt a tényt, hogy jelentős szerepük ezen a területen, és részt kell venniük a megoldásában”.

A lázongás napjai: az ügy, ami lángra lobbantotta Amerikát

Nem csak a szélsőbal táplálja azt a narratívát, hogy az amerikai rendszer rasszista. Ezt hirdetik a demokraták és a média többsége is. Hajdú Tímea elemzése.