Modern kori vérvád: Izraelben képzik a rasszista amerikai rendőröket

Az Amnesty International egy négy évvel ezelőtti cikkét vette elő az az amerikai palesztinpárti szervezet, amely kifogásolja, hogy a „jogtipró” izraeliek képzik az amerikai rendőröket – írja a The Jerusalem Post.

Izraelt vádolja számos afroamerikai halála miatt egy amerikai palesztinpárti szervezet, mert állításuk szerint az őket megölő amerikai rendőrök Izraelben kaptak kiképzést a jogsértő taktikára.

A US Campaign for Palestinian Rights (USCPR) nevű szervezet a Twitteren írta azt, hogy az amerikai rendőrök az izraeli hadseregben tanulják el a rasszista és elnyomó taktikát, amelyet aztán az afro-amerikaiak ellen alkalmaznak. Majd hozzáteszik, hogy George Floyd, Breonna Taylor és Ahmaud Arbery esete jó példája a „rasszista, szisztematikus erőszaknak”.

#SaveMasaferYatta USCPR on Twitter: „The Israeli military trains US police in racist and repressive policing tactics, which systematically targets Black and Brown bodies. The recent murders of George Floyd, Breonna Taylor, and Ahmaud Arbery are examples of racialized, systematized violence. https://t.co/DJ7T2qh6RL / Twitter”

The Israeli military trains US police in racist and repressive policing tactics, which systematically targets Black and Brown bodies. The recent murders of George Floyd, Breonna Taylor, and Ahmaud Arbery are examples of racialized, systematized violence. https://t.co/DJ7T2qh6RL

Bejegyzésükben az Amnesty International nemzetközi, jogvédő szervezet amerikai irodájának 2016-os cikkét osztották meg, amely azt kifogásolja, hogy állítólag „az emberi jogok krónikus megsértőjétől”, Izraeltől kap kiképzést számos amerikai rendőr.

A cikkben az is szerepel, hogy nem csak Izraelben, hanem az Egyesült Államokban is kapnak képzéseket amerikai rendőrök izraeli rendőröktől, katonáktól és titkosszolgálati ügynököktől.

„Ezekkel a képzésekkel a baltimore-i rendőrök és más amerikai hatósági emberek olyan katonák és biztonsági emberek kezei közé kerülnek, akik jól dokumentáltan, évek óta megsértik az emberi jogokat”

– olvasható az Amnesty cikkében.

„Mindannyiunknak aggódnia kéne, hogy közösségi és magántámogatásokból képzik a rendőreinket Izraelben. Az elkövetett bántalmazások és túlkapások azonosak azzal, mint amilyeneket az izraeli katonai és biztonsági erők követnek el”

– állítja a civil jogvédő szervezet.

A USCPR – egyetértve az Amnesty állításaival – párhuzamot próbált vonni a Black Lives Matter mozgalom és a palesztinpárti aktivisták között, azt állítva, hogy Floyd, Taylor és Arbury haláláért az erőszakos és fekete-ellenes rendészeti rendszer melletti elköteleződés a felelős.

Káosz Amerikában: erőszak, fosztogatások, kijárási tilalom

Washington D.C.-ben egy rendőrségi autó a Fehér Házhoz közel robbant fel, Buffalo városában egy teherautó hajtott a tüntetők közé, elgázolva két rendőrt.

Az Amnesty-cikkhez kapcsolódó palesztinpárti szervezet bejegyzésére egy volt izraeli képviselő, Dr. Einat Wilf is reagált a Twitteren.

„Ó, igen, természetesen. Mert az amerikai történelemben semmi olyan nincs, ami megmagyarázná a rendőrség brutalitását a feketék ellen. Valahogy be kell vonni Izraelt. Eddig azt hittem, hogy csak a palesztinoknak nincs ügynöksége, most kiderült, az amerikai rendőröknek sincs, és a cionisták bábként használják őket”

– írta a volt képviselő.

„Ezek a hamis vádaskodások a USCPR és az AI részéről undorítóak és teljesen hazugok. Az igaz, hogy helyi és szövetségi különleges egységek, mint például a SWAT részt vesznek izraeli képzéseken, de a hétköznapi, átlagos amerikai rendőrök sosem kapnak izraeli kiképzést. Vajon a Twitter és Jack Dorsey jelöli-e, hogy ez egy álhír, egy modern kori vérvád a zsidók ellen?”

– teszi fel a kérdést Bryan Leib, az Amerikaiak az Antiszemitizmus Ellen nevű jogvédő szervezet korábbi igazgatója a vádakra reagálva.

Kóser boltokat és zsidó üzleteket is kifosztottak Los Angelesben

Los Angelesben még a budapesti zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg szobrát is megrongálták.