Kóser boltokat és zsidó üzleteket is kifosztottak Los Angelesben

Los-Angelesben még a budapesti zsidók ezreit megmentő Raoul Wallengerg szobrát is megrongálták. 

Ahogy korábban megírtuk, az amerikai lázongás során több zsidó intézményt, köztük imaházakat is vandál támadás ért.

Az Egyesült Államokban napok óta tartanak George Floyd brutális megölése miatti tüntetések. Amerika-szerte erőszakba csaptak át a felvonulások, és több nagyvárosban megjelentek a fosztogatók és a gyújtogatók. A zsidó tulajdonú üzletek sem úszták meg a rongálást.

Los-Angelesben egy zsidó férfi tehetetlenül nézte végig, ahogy kifosztják a gyógyszertárát – írja a Jewish Journal. 

„Az utca másik oldaláról néztem végig. Már korábban is betörtek hozzám, de végignézni, hogy gonoszul, minden ok nélkül kifosztanak, na az egészen más tészta. Ott álltam a rendőrökkel és nem tehettünk semmit – mesélte Jonathan Friedman.

A rendőrök azért nem avatkozhattak be, mert a Los Angeles-i vezetés így akarta elkerülni az erőszakos összecsapásokat. Friedman üzletének betörték az ablakait és elvitték az erősebb gyógyszereket és fájdalomcsillapítókat. A patikatulajdonos beszámolt róla, hogy a közeli kóser pékséget és egy zsidó tulajdonú női ruhaboltot is kifosztották.

„Kifosztottak minden egyes üzletet. Üzletről üzletre haladtak. Kalapáccsal verték ki a kirakatok ablakait. A lopásnál jobban fáj, hogy emberek munkáját tették tönkre” – mondta Friedman.

Egy városi tisztviselő elítélte a zsidó üzletek és intézmények elleni támadásokat. Los Angelesben a Beth-El imaházra „Free Palestine” feliratot graffitiztek, és a Baba Sale imaházat is megrongálták a tüntetők.

A randalírozó csoportok még a magyar zsidók ezreit megmentő Raoul Wallenberg szobrát is lefújták graffitivel.

Múlt héten egy brutális rendőri beavatkozás következményében elhunyt afro-amerikai férfi, George Floyd halála miatt törtek ki a tüntetések. A békésen induló felvonulások azonban  gyorsan átcsaptak lázongásokba és Amerika-szerte üzletek és éttermek százait gyújtották föl, több tulajdonost is bántalmaztak a huligánok.

Egy házaspár Rochesterben megpróbálta megvédeni az üzletét: