Netanjahu a médiát és a tüntetőket támadja, Ganz védi őket

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a médiát támadja a tiltakozások ösztönzésével, a tüntetéseket pedig a koronavírus melegágyának nevezte, bár erre nincs bizonyíték. Beni Ganz miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter viszont a védelmébe vette a demonstrálókat, szerinte ehhez joguk van egy demokráciában – írja a The Times of Israel.

„Elítélem az erőszak minden formáját, annak nincs helye egyik oldalon sem, zéró tolerancia van az erőszak megjelenésére, vagy az azzal való fenyegetésre”

– mondta a kormányülésen a miniszterelnök.

„A demokrácia megtaposására látok kísérletet. Minden szabály torzul, senki sem korlátozza a tüntetéseket, éppen ellenkezőleg, azokhoz igazodnak. Ez egy koronavírus-inkubátor, vannak olyan szabályok, amelyeket nem tartanak be, és senki sem korlátozza őket, még csak meg sem próbálják”

– jelentette ki Netanjahu.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy eddig nem tudni olyan konkrét bizonyítékról, amely kimutatta volna, hogy a tüntetések okoznák a vírus terjedését.

„A demonstrációkra a média mobilizál, olyan szinten, amilyenre nem emlékszem korábbról. Ösztönzik őket, megengedett a környékek megbénítása, az utak lezárása. Ez ellentétes mindazzal, ami a múltban elfogadható volt”

– fogalmazott a kormányfő.

Folytatódtak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Szombat este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak tüntetések a nyár elején megalakult, radikális „fekete zászlós mozgalom” szervezésében.

Hozzátette, hogy elítéli a tüntetésekről szóló beszámolók egyoldalúságát, szerinte az már nem is tudósítás, hanem részvétel a demonstrációkban.

„Soha nem volt még ilyen torz mozgósítás a média részéről. Azt mondanám, hogy szovjet időket idéz, de az már elérte az észak-koreai szintet”

– mondta Netanjahu, kifogásolva, hogy a média elhallgatja az ellene és családja ellen napi szinten elhangzó életveszélyes fenyegetéseket.

Beni Ganz miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter ugyanakkor úgy véli, a tiltakozáshoz való jog a demokrácia alapja, és elítélte a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot.

„Kormányként a mi felelősségünk a demonstrációk engedélyezése és a tüntetők megvédése, akiket tegnap sajnos megtámadtak”

– fogalmazott Ganz.

Hozzátette, beszélt Amir Ohana közbiztonsági miniszterrel, megismételte felhívását, hogy mindenki tartózkodjon az erőszaktól, és hogy a rendőrség a lehető legenyhébb erőt alkalmazza a rend fenntartása érdekében.

Ismét durva összecsapások voltak a rendőrök és a tüntetők között Izraelben

Izrael-szerte újból utcára vonultak az emberek, akik a kormányfő lemondását követelték. Szerintük Netanjahu rosszul kezeli a járvány miatt kialakult válságot.

A szombat esti jeruzsálemi tüntetésen körülbelül 10 ezren vettek részt, amely nagyrészt békés volt. Öt ellentüntetőt vettek őrizetbe, akik beszóltak a Netanjahu ellen tüntetőknek, valamint 12 másik demonstrálót, akik az esemény végén nem akarták elhagyni a helyszínt.

Négy hete zajlanak jelentős tüntetések Jeruzsálemben, a Balfour utcánál, ahol a miniszterelnöki rezidencia található. Mellette Tel-Avivban és más városokban is sokan demonstrálnak, Netanjahu lemondását követelik a korrupciós ügye miatt.

Hozzájuk az elmúlt hetekben csatlakoztak azok, akik a koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati gazdasági intézkedések ellen tüntetnek.

Ötven embert vettek őrizetbe a jeruzsálemi zavargásokban

Azzal gyanúsítják őket, hogy rendőrökre és újságírókra támadtak a kedd este Jeruzsálemben a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen szervezett tiltakozó megmozduláson.