Ötven embert vettek őrizetbe a jeruzsálemi zavargásokban

Őrizetbe vettek Jeruzsálemben ötven embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy zavargásokban vettek részt a kedd este Jeruzsálemben a Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen szervezett tiltakozó megmozduláson – közölte egy szóvivő szerdán.

A szóvivő szerint a gyanúsítottak rendőrökre és újságírókra támadtak.

A rendőrség és a média által készített felvételek szerint a tiltakozók fáklyával vonultak fel, dudáltak, szemétgyűjtőket gyújtottak fel és megpróbáltak áttörni a rendőrkordonon. A rendőrség vízágyúkat vetett be.

A tiltakozást Netanjahu hivatalos jeruzsálemi rezidenciája előtt tartották, ahol tüntetők ezrei követelték a kormányfő lemondását.

A tüntetést egy nappal azután szervezték, hogy a rendőrség eltávolította a sátrakat, amelyben a korrupcióellenes tüntetők ülősztrájkot tartottak. Ez utóbbiak rendszeresen tiltakoznak a rezidencia előtt, bírálva a csalás, hivatali bizalommal való visszaélés és kenőpénzek miatt bíróság előtt álló vezetést.

Országszerte kedden több más tüntetést is tartottak, az ultraortodoxok az általuk lakott negyedek karantén alá helyezése ellen tiltakoztak, aktivisták pedig a Tel-Avivban a kilenc éve megszüntetett szociális védőháló visszaállítását követelték. Az izraeli cserkészek pedig az ifjúsági mozgalmaknak nyújtott állami támogatás csökkentése miatt tüntettek.

Ledőlt a korona? Víruscóresz miatt drámaian népszerűtlen Netanjahu

Az izraeliek mindössze egy százaléka büszke országa vezetésének utóbbi hetekben mutatott munkájára, a lakosság kevesebb mint harmada bízik Benjamin Netanjahuban – állítja egy friss kutatás.

A bírósági eljárás mellett Netanjahut egyre többen bírálják a koronavírus-járvány kezelése miatt is, miközben immár a járvány második hullámát kell megfékeznie.

Tel-Avivban mintegy tízezer tüntető vonult az utcára a válság gazdasági következményei okozta veszteségek miatt kártérítést követelve.

Az egészségügy-minisztérium adatai szerint a tüntetők között legalább egy koronavírus-fertőzött volt – jelentette a 12. Csatorna izraeli televízió.

Ganz kiállt a kormánya ellen tüntető, „egészségügyi terrort” elkövető akciózók mellett

Egy korábbi miniszter viszont Netanjahu-ellenes anarchistáknak tartja a koronavírus okozta gazdasági válság miatt demonstrálókat, akiket a kabinet egy tagja „egészségügyi terrortámadás” elkövetőinek nevezett.