Ganz kiállt a kormánya ellen tüntető, „egészségügyi terrort” elkövető akciózók mellett

Szolidárisan reagált a szombat esti tüntetők üzenetére Beni Ganz. Egy korábbi miniszter viszont Netanjahu-ellenes anarchistáknak tartja a koronavírus okozta gazdasági válság miatt demonstrálókat, akiket a kabinet egy tagja „egészségügyi terrortámadás” elkövetőinek nevezett. 

Ahogy azt mi is megírtuk, izraeli sajtóbecslések szerint vagy 80 ezer ember gyűlt össze szombat este a tel-avivi Rabin téren, hogy a kormány koronavírus-válság során alkalmazott gazdaságpolitikája ellen tüntessen.

A szervezők azt akarták, hogy a tiltakozás ne kapcsolódjon semmilyen politikai párthoz, így politikusoknak nem biztosítottak felszólalási lehetőséget. A rendezvényen azonban megjelent egy Benjamin Netanjahu ellen távozását követelő, radikális csoport is, akik a tüntetés után úttorlaszokat állítottak fel, és több helyen összecsaptak a rendőrséggel.

Izrael: több tízezren tüntettek a kormány gazdaságpolitikája ellen

Sajtóbeszámolók szerint 80 ezren vonultak utcára Tel-Avivban szombat este.

A tüntetők valódi és indokolt aggodalmuk miatt vonultak utcára, és ehhez joguk volt. Kormányként a mi felelősségünk meghallgatni őket és megoldást nyújtani

– fogalmazott a védelmi miniszter az INews 24 oldalán is idézett nyilatkozatában.
Beni Ganz, aki egyben a Netanjahut váltó miniszterelnök, úgy vélte, a „koronavírus az állam történetének egyik legnagyobb egészségügyi, társadalmi és gazdasági válságát hozta el”. Hozzátette: együtt sikerülhet az életek és a munkalehetőségek megóvása.

Yoav Kisch az egészségügyi miniszter helyettese viszont úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők akciója „egészségügyi terrortámadás” volt.

A korábbi közlekedési miniszter, Bezalel Szmotrics elutasította azt az elképzelést, miszerint a széles körű tiltakozás középpontjában a gazdaságpolitika állna, ehelyett „Netanjahu-gyűlölő anarchistáknak” nevezte a demonstrálókat.

„Nem kellenek képek ahhoz, hogy felismerjük, az esti demonstráció a Netanjahut gyűlölő anarchisták baloldali demonstrációja volt, akik cinikusan kihasználják sok izraeli állampolgár tényleges gazdasági helyzetét” – fogalmazott közleményében. Elég megnézni, hogyan promotálta a [tiltakozást] a baloldali média, a tálalást, és a méltatlan megjegyzéseket” – írta.

Fotó: The Times of Israel

Tény, a demonstráció néhány szervezője is elhatárolódott azoktól tüntetőtől, akik agresszív és romboló cselekedeteikkel vetették észre magukat:

a rendőrség könnygázt is bevetett azon randalírozok ellen, akik a rendezvény végeztével kukákat gyújtottak fel és egy bank ablakát is betörték.

ליה ספילקין | Lia Spilkin on Twitter: „ההפגנה מחריפה – מפגינים ניפצו באבנים את דלת הכניסה של בנק דיסקונט באבן גבירול @GLZRadio pic.twitter.com/fpaRk46ohU / Twitter”

ההפגנה מחריפה – מפגינים ניפצו באבנים את דלת הכניסה של בנק דיסקונט באבן גבירול @GLZRadio pic.twitter.com/fpaRk46ohU

A rendfenntartók összesen 20 embert vettek őrizetbe – írja a The Times of Israel.