Izrael: több tízezren tüntettek a kormány gazdaságpolitikája ellen

Sajtóbeszámolók szerint 80 ezren vonultak utcára Tel-Avivban.

Mintegy 80 ezer izraeli gyűlt össze szombat este a tel-avivi Rabin téren, hogy a kormány koronavírus-válság során alkalmazott gazdaságpolitikája ellen tüntessen — közölte a Jerusalem Post.

A demonstrációra különböző szektorok dolgozóit várták — köztük kisvállalkozások tulajdonosait és független munkavállalókat, a szórakoztatóipar és az éttermi, vendéglátóipari, valamint az idegenforgalmi szektor tagjait.

Az ujkelet.live szerint a rendőrség több száz fővel biztosította a helyszínt, és számos feltételt szabott a tiltakozás megtartásához, amelyek közül néhány a koronavírussal volt kapcsolatos. A résztvevőknek 20 fős csoportokban egymástól két méterre kellett állniuk, míg minden csoportnak tíz méter távolságot kellett tartania a többi csoporttól — noha ezt a jelenlévő tömeg nagy része ezt nem tartotta be.

A szervezők azt akarták, hogy a tiltakozás ne kapcsolódjon semmilyen politikai párthoz, így politikusoknak nem biztosítottak felszólalási lehetőséget. A rendezvényen azonban megjelent a Benjamin Netanjahu ellen tüntető “crime minister” csoport is, akiket a média szerint a szervezők távozásra szólítottak fel.

Izraelben jelenleg a munkanélküliségi ráta 21 százalékon áll.

A tüntetőket a Netanjahu koalíciós partnere, Beni Ganz védelmi miniszter támogatásáról biztosította. Egyúttal Jiszrael Katz pénzügyminiszter a 13-as csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy „a tüntetőknek nincs oka tiltakozni”, mert a vezetés nem veszítette el az irányítást a gazdaságban zajló események felett.

A beígért állami támogatás lassú kifizetésére vonatkozó panaszokra reagálva Katz azt üzente a tüntetőknek:

„a bankokhoz kedden érkezik be a pénz, és szerdán ott lesz a számlátokon”.