Folytatódtak a Netanjahu-ellenes tüntetések Izraelben

Szombaton ismét demonstráltak a Benjámin Netanjahu vezette kormány koronavírus-kezelésével elégedetlen izraeliek – jelentette a helyi média.

A katonai rádió közlése szerint szombat este több mint százötven útkereszteződésben és autópálya fölötti hídon zajlottak összesen több ezer fővel helyi tüntetések a nyár elején megalakult, radikális „fekete zászlós mozgalom” szervezésében. A demonstrációkon a kormányfő lemondását követelték.

Később Tel-Avivban és Jeruzsálemben is több ezer fős tömegtüntetést rendeztek a kabinettel és a miniszterelnökkel elégedetlen szervezetek, a vendéglősök, az önálló foglalkozásúak és a kisvállalkozók, valamint a fekete zászlósok és további, a kormányt bíráló csoportosulások.

ניסים שרי on Twitter: „דגל ישראל מוחלף בדגל פלסטין ומונף בבלפור. למי שעדיין יש ספק מה הם המניעים של הפייק מחאה הזאת, לא שחיתות מעניינת את הפייק מוחים, לא דאגה לעצמאיים, לא דאגה למובטלים. הבעיה שלהם היא מדינת ישראל! pic.twitter.com/KEPJYR247l / Twitter”

דגל ישראל מוחלף בדגל פלסטין ומונף בבלפור. למי שעדיין יש ספק מה הם המניעים של הפייק מחאה הזאת, לא שחיתות מעניינת את הפייק מוחים, לא דאגה לעצמאיים, לא דאגה למובטלים. הבעיה שלהם היא מדינת ישראל! pic.twitter.com/KEPJYR247l

Ezen a szombaton első alkalommal nemcsak Jeruzsálemben tüntettek, a miniszterelnök Balfour utcai lakóhelyénél, hanem több száz fős tömeg gyűlt össze a tengerparti Cezareán, Netanjahu hétvégenként meglátogatott villájánál is.

A legnagyobb demonstrációt a jeruzsálemi rezidenciához szervezték, ahol a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint mintegy hatezren követelték a kormányfő távozását.

A Balfour utcánál már hetek óta tüntetnek, azzal vádolva a miniszterelnököt, hogy nem kezelte megfelelően a koronavírus-válságot, s az ellene szóló, és már bírósági tárgyalási szakaszba került korrupciós vádakat is hangoztatják.

Izraelben a koronavírus-járvány második, júliusi hulláma nyomán egyszerre van gazdasági és egészségügyi válság: 21 százalék fölé emelkedett a munkanélküliségi ráta, és naponta kétezer körüli új vírushordozót diagnosztizálnak. Jelenleg 33 159 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 312-en vannak súlyos állapotban, és 94-en vannak közülük lélegeztetőgépen. A járvány tavaszi kitörése óta 455-en vesztették életüket a koronavírus miatt.

Vírusszigor: lázadnak a plázák és a konditermek Izraelben

Péntek délután érvénybe léptek és csak vasárnap reggel oldják fel a koronavírus megfékezésére irányuló korlátozásokat.