Vírusszigor: lázadnak a plázák és a konditermek Izraelben

Péntek délután 5 órakor érvénybe léptek és csak vasárnap reggel kerülnek feloldásra a koronavírus megfékezésére irányuló korlátozások Izraelben. 

Egy újabb heves hét során a Knesszet koronavírus-bizottsága eltörölte a kormány által tervezett számos bezárásra vonatkozó határozatot – írja az Új Kelet online.

Az érvényben lévő rendeletek szerint a bevásárlóközpontok hétvégén zárva maradnak, akárcsak a legtöbb üzlet, piac, szabadtéri bevásárlóközpont, fodrászat és szépségszalon valamint edzőterem. Vasárnap hajnali 5 órától azonban ismét kinyithatnak.

Az éttermek a meglévő szabályok szerint folytathatják működésüket, legfeljebb 20 főt fogadhatnak beltérben, míg 30 főt a szabadban. A strandok és uszodák nyitva maradnak – írja az izraeli magyar lap. Az országos márciusi és áprilisi bezárásokkal ellentétben, nincs korlátozás a távolsági utazásokra.

Lázadnak viszont a bevásárlóközpontok, a mallok: az ágazat vezetői bejelentették, hogy a bezárást elrendelő szabályok ellenére is nyitva tartanak az egész hétvégén – erről az Izraelinfo számol be. Izraelben több mint egymillióan rendelkeznek valamely kondicionálótermi tagsággal.

A zárlat egyébként nem érinti a szupermarketeket, a gyógyszertárakat és a tömegközlekedést. Ugyancsak nem érintik a múzeumokat – kivéve a gyermekeket célzó múzeumokat –, kiállítási tereket, állatkerteket, felvonókat és turisztikai helyszíneket.

Szabadtéri kondi Tel-Avivban

A kulturális helyszíneket, rendezvénytermeket, bárokat és éjszakai klubokat már korábban további értesítésig bezáratták. Az összejövetelek jelenleg legfeljebb 10 főre korlátozódnak beltérben és 20 főre a szabadban. A zsinagógákban az imákon 10 főnél többen nem tartózkodhatnak.

Ugyancsak az Izraelinfo írt arról, hogy irányt vált az új korona-projektvezető : Roni Gamzu professzor igyekszik visszaállítani az egészségügyi válság kezelésében megingott közbizalmat. Nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az általa követni kívánt stratégia szerint egész addig nem lesz szükség újabb lezárásokra, amíg az orvosi ellátórendszer tartani tudja az ütemet.

A fertőzési láncok gyorsabb és fokozottabb felderítésével és új módszerek bevezetését tervezi gátját állni a növekvő megbetegedési rátának.

Gamzut két napja azután nevezték ki a Covid-19 elleni projekt élére, hogy a posztot visszautasította Gabi Barbash, az Egészségügyi Minisztérium korábbi igazgatója. Barbashnak nem tetszett, hogy Juli Edelstein egészségügyi miniszter ragaszkodott hozzá, hogy neki legyen felelős, ő viszont azt szerette volna, ha a Knesszet szakbizottsága gyakorol kontrollt felette.

Az Izraelinfo szerint Barbash professzor valódi jogköröket kért a koronaválság vezetésére, hogy szakmai döntései alapján legyen vesztegzár, s szülessenek más intézkedések, ne a politikusok döntsenek egyéb indokok alapján a feje fölött. Azonban valódi hatalmat nem kívántak adni neki a politikusok, akik a lap szerint továbbra is kisszerű politikai játszmáikat játsszák a koronavírus ürügyén (is).

Mint arról mi is beszámoltunk, Barbash professzor volt az, aki három pontban foglalta össze, miben hibázott Izrael vírusügyben:

  • túl hamar engedélyezték azt, hogy az emberek újra nagy számban összegyűljenek. A professzor elmondása szerint már 10-15 fős társaságok is komoly problémát jelentenek, ha belső térbe vannak összezárva;
  • az ország elkezdte elhanyagolni a tesztelést;
  • a harmadik hiba az iskolák újranyitásával kapcsolatos. Nem az intézmények újranyitása volt a baj, hanem az, hogy az első hetek kiscsoportos foglalkozásait követően gyorsan visszaálltak a megszokott osztálylétszámokra – állította a professzor.

A Knesszet szerdán még szavazta meg a „nagy koronavírus-törvényt”, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapotot hirdessen, vagy különleges intézkedéseket hozzon anélkül, hogy egyeztetne a parlament koronavírus bizottságával.

Az izraeli vezetés mindig hatvan napra hirdetheti meg a rendkívüli állapotot, majd 2021 júniusában a törvény automatikusan megszűnik. A kormányzat megszüntetheti a rendkívüli állapotot, amennyiben lényegesen javul a járványhelyzet.

Harc az éttermekért: politikai válság nehezíti a vírus kezelését Izraelben

A konfliktusok elől kihátráló Beni Ganz az utolsó, aki képes lenne profitálni a kialakult helyzetből. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.