Mit rontott el Izrael? Három hiba, ami visszahozta a vírust

Egy epidemiológus professzor szerint az izraeli kormány hibás döntései vezettek az elsőnél intenzívebb második hullámhoz. 

Egy hónappal ezelőtt Izrael még az egyik legbiztonságosabb helynek volt nyilvánítva a koronavírus szempontjából, most azonban egy nehéz második hullámmal kell szembenéznie az országnak. Gabi Barbash az Egészségügyi Minisztérium korábbi igazgatója azt nyilatkozta a Times of Israelnek, hogy elkerülhető lett volna a káosz.

Barbash szerint nem szabad ujjal mutogatni a lakosságra, hanem a vezetésnél érdemes kezdeni a számonkérést. Mit rontott el Izrael? Három hiba, ami visszahozta a vírust

„A társadalom sem mentes a felelősségtől, de én a hadseregben nőttem fel és volt egy ilyen mondásunk, hogy »nincsenek rossz katonák, csak rossz tábornokok«” – mondta az epidemiológus professzor.

Barbash szerint a Netanjahu-Ganz kormány azzal a szlogennel alakult, hogy együtt megoldják a koronavírust, azonban szerinte a kormány munkája eddig mindenről szólt, csak a járvány elleni védekezésről nem. A professzor szerint a második hullám a vezetés rossz lépéseinek köszönhető.

Gabi Barbash szerint három hibát követettek el Izrael vezetői. Először is túl hamar engedélyezték azt, hogy az emberek újra nagy számban összegyűljenek. A professzor elmondása szerint már 10-15 fős társaságok is komoly problémát jelentenek, ha belső térbe vannak összezárva.

A második hiba, hogy Izrael elkezdte elhanyagolni a tesztelést.

„Még mindig 2-4 napot kell várni arra, hogy megkapjuk a tesztek eredményét, és azok közül, akiknek a tesztjük pozitív, csak kevesen vannak, akinél kinyomozzák, hogy kivel érintkeztek” – számolt be a professzor.

Barbash szerint a harmadik hiba az iskolák újranyitásával kapcsolatos. Nem az intézmények újranyitása volt a baj, hanem az, hogy az első hetek kiscsoportos foglalkozásait követően gyorsan visszaálltak a megszokott osztálylétszámokra.

„Az iskoláknak vagy zárva kellett volna maradniuk, vagy pedig nem szabadott volna 15 főnél nagyobb csoportoknak órát tartani. A kilenc év feletti gyerekeket ugyanúgy kell kezelni, mint a felnőtteket, így ők se gyűlhetnek össze 10-15 főnél nagyobb csoportokban” – jelentette ki a professzor.

Szomorú rekord Izraelben: ezer új vírusfertőzött

A járvány miatt reggel nyolc órától ismét korlátozások léptek életbe Izraelben. A második hullám ismét leginkább az ultra-ortodox közösségeket sújtja.

Drasztikus lépések a járvány ellen

Drasztikus korlátozásokat vezetnek be azonnali hatállyal Izraelben a koronavírus-járvány megfékezésére – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn az MTI szerint.

A kormány hétfői rendkívüli ülésén jóváhagyta, hogy azonnali hatállyal bezárják a rendezvénytermeket, a bárokat és klubokat, a konditermeket és az uszodákat. Viszont egyelőre látogathatóak maradnak a tengerpartok, a zsinagógák és a vallási tanházak, vagyis a jesivák, korlátozásokkal működhetnek a szállodák, valamint az éttermek – noha az egészségügyi minisztérium ezek bezárását is követelte.

A vendéglőkben maximum húszan ülhetnek a zárt térben, de a teraszokon elhelyezhetnek további harminc embert, és a zsinagógákban legfeljebb 19-en imádkozhatnak vagy tanulhatnak egyszerre.

Az ülésen megvitatták az érintett miniszterek heves ellenkezése mellett a közösségi közlekedés utasszámának korlátozását, valamint a nyári táborok és az iskolák nyári foglalkozásainak esetleges megszüntetését is. A buszokon ezentúl legfeljebb húszan utazhatnak, és csak a negyedik osztályig maradhatnak nyitva a nyári gyermekelhelyezést szolgáló táborok, foglalkozások.

A koronavírus-járvány terjedésének aggasztó adatai nyomán Benjámin Netanjahu miniszterelnök az értekezleten figyelmeztette a minisztereket, hogy „karnyújtásnyira vagyunk a teljes vesztegzártól”.

„Drasztikus intézkedésekre van szükség a még drasztikusabb intézkedések elkerülésére, a gyors és hatékony gazdasági kompenzáció mellett”- mondta Beni Ganz védelmi miniszter, a koalíciós megállapodás szerint másfél év múlva sorra kerülő jövendő miniszterelnök.

„A járvány egyértelműen terjed. Minden nap meredeken emelkedik, és egyre több súlyos betegséget okoz. Jelenleg 90 súlyos beteg van, s számuk négynaponta megduplázódik. Ha most nem cselekszünk, akkor az elkövetkező hetekben több száz, sőt több mint ezer súlyos beteget kell fogadni, ami megbénítja egészségügyi rendszerünket” – hangsúlyozta a kormányfő, aki megígérte, hogy gazdasági segélycsomagot is kidolgoznak a bezárásra ítélt vagy veszteségre kárhoztatott üzletek kárvallottjainak.

Az újabb, drasztikus óvintézkedések már a múlt héten elkezdődtek, de akkor még 50 főben korlátozták az imádkozók számát a zsinagógákban, és ekkora létszámmal engedélyezték a rendezvénytermek nyitva tartását is.

Izraelben vasárnap 817 új vírushordozót diagnosztizáltak 17 752 teszt alapján, ami igen magas, 4,6 százalékos arányt jelent. Jelenleg 11 856 fertőzött van, ami már meghaladja a járvány első hullámának csúcsát. 90-en vannak súlyos állapotban, 32-en lélegeztetőgépen.

A járvány kitörése óta 30 162 megbetegedést észleltek Izraelben, a bizonyítottan koronavírusban elhunytak száma 332.

Borítókép: EPA/GALI TIBBON 

Veszélyhelyzet Izraelben – „A második hullám rosszabb, mint az első”

Orvosok szerint olyan mértékben nő a súlyos esetek száma, hogy, ha ez így folytatódik, a kórházak nem fogják bírni.