Izrael és Magyarország a világ legbiztonságosabb országai között

Magyarország világviszonylatban a 18., Európában az előkelő hatodik legbiztonságosabb országnak számít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – állapította meg a Magyar Nemzet a Deep Knowledge Group nemzetközi agytröszt frissen közzétett elemzése alapján.

Az intézet 200 országra kiterjedő vizsgálatában különböző súlyozással értékelték a karantén hatékonyságát, a kormány válságkezelését, a gazdaságvédelmi intézkedéseket, a kór terjedésének monitorozását, az egészségügyi rendszer felszereltségét, de még a demográfiai mutatókat, és a krónikus betegségeket is figyelembe vették.

A dobogóra Svájc 752 ponttal került az első, Németország 749 ponttal a második, Izrael 748 ponttal a harmadik helyre.

Magyarország 656 pontot kapott, ezzel az „első szintű”, legbiztonságosabb országok közé kerültünk. A kór kiindulópontjának számító Kína ma már a hetedik legbiztonságosabb országnak számít a világon.

Az adatokból kiderül, hogy az átlagpontok alapján világviszonylatban is Európa a legbiztonságosabb. Földrészünkön a legrosszabbul Észak-Macedónia szerepelt, de nem sokkal maradt el mögüle az Egyesült Királyság, valamint a különutas modellel próbálkozó Svédország sem.

Nagyobb kitekintésben: a skála másik végén Afrika áll, illetve a járvány új gócpontjának számító Dél-Amerika. A világ leginkább fertőzött országa, az Egyesült Államok is csak a „hármas szintű” országok közé fért be, az 58. helyen, egyetlen ponttal elmaradva Romániától.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy a hongkongi alapítású Deep Knowledge Groupnak egy orosz milliárdos a tulajdonosa.

A járvány korábbi szakaszában, az intézet április összesítésében még csak 40 országot vizsgáltak.

Koronavírus: Izrael a világon az első, Magyarország Európában a negyedik legbiztonságosabb hely

Negyven ország közül Izrael a legjobb a koronavírus-járvány kezelésében, Európán belül pedig Magyarország a negyedik egy friss elemzés szerint.