Szomorú rekord Izraelben: ezer új vírusfertőzött

Korlátozások léptek életbe péntek reggel nyolc órától Izraelben, miután csütörtökön 1.107 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak Izraelben — írja a The Jerusalem Post.

Minden eddiginél több új fertőzöttet találtak egy nap alatt Izraelben — jelentette be az izraeli egészségügyi minisztérium. Ráadásul péntek reggel nyolcig további 76 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust.

Ezzel összesen 9618-ra emelkedett a betegek száma, akik közül hetvenen súlyos állapotban vannak. Az elmúlt egy hétben ez utóbbi szám is növekedésnek indult.

Mint Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő mondta: egyetlen hét alatt ötven százalékkal emelkedett a súlyos betegek száma.

A miniszterelnök szerint most kell fellépni annak érdekében, hogy megállítsák a járvány terjedését.

Netanjahu kijelentette: „Vissza kell térnünk a korlátozásokhoz annak érdekében, hogy lelapítsuk a görbét.” Azt is megígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza a következő hat hónapra szóló gazdasági támogatási tervet, ami szerinte “fogódzót” biztosít azok számára, akik küszködnek vagy elvesztették munkahelyüket.

Netanjahu: van ami nem várhat a koronavírus utánig

Brian Hook amerikai különmegbízottal találkozott az izraeli miniszterelnök.

Megugrott a járvány halálos áldozatainak száma is Izraelben, amely mostanra elérte a 325-öt.

A képhez az is hozzátartozik, hogy Izraelben nagyüzemben tesztelnek. Csütörtökön több mint 24 ezer emberen végezték el a koronavírus-tesztet, és mint kiderült: 4,5 százalékuk szervezetében van jelen a kórokozó.

A járvány terjedése miatt péntek reggel nyolctól ismét korlátozások léptek életbe Izraelben. A bárok, rendezvénytermek, klubok és templomok legfeljebb ötven embert fogadhatnak. Minden egyéb, zárt térben tartott eseményen is maximum húsz ember vehet részt.

Juli Edelstein egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a lakosság nem lazíthat a maszkviselés, társadalmi távolságtartás és higiénia betartásában, mert ezek teszik lehetővé a kormány számára, hogy a gazdaságot relatív működésben tartsa.

Az új korlátozásokat elsősorban a legfertőzöttebb területeken, Bné Bárák, Ásdod, Dimoná és Lod városokban vezetik be. Hivatalos közlések szerint a második hullám kezdetének is tekinthető fertőzés növekmény ismét leginkább az ultra-ortodox közösségeket sújtja, ahol a fertőzések aránya kétszeres más közösségekhez képest.

Mint arról beszámoltunk, sokan az ultraortodox közösségek tagjai közül igyekeznek elkerülni a tesztelést és inkább otthonaikban maradnak, félve egy újabb karanténtól. Ezt erősítette meg Meir Porush, helyettes egészségügyi miniszter is, az Egyesült Tóra Judaizmus párt képviselője, aki egy rádióinterjúban azt közölte, hogy az ultraortodox közösségek rendkívüli óvatossága „egy következő karantént igyekezne elkerülni.”

Izraelben az eddigi legtöbb napi fertőzést regisztrálták

Kedden 980 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez eddig a legmagasabb szám a vírus megjelenése óta. Az izraeli kormányzat ismét korlátozások bevezetését fontolgatja.